"Ką jie mėgina apgauti? Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas stojo ginti sandorį, kuriuo valstybinė įmonė "Rosneft" įsigijo naftos kompanijos "Yukos" antrinę gavybos bendrovę "Yuganskneftegaz". Tačiau tiesiog juokinga teigti, kad faktinė "Yuganskneftegaz" nacionalizacija per sufabrikuotą aukcioną įvykdyta rinkos metodika. Kelias, kuriuo "Yuganskneftegaz" vėl pakliuvo į valstybės rankas, vedė aplinkkeliais, tačiau galutinė jo stotelė buvo žinoma jau seniai", - teigia Didžiosios Britanijos verslo dienraštis "Financial Times".

Tuo tarpu JAV dienraštis "Wall Street Journal" rašo, kad "Yukos" sunaikinimą pavadinęs atitinkančiu rinkos principus, prezidentas Vladimiras Putinas tuo pat metu pažemino JAV bankroto teismą, suteikusį "Yukos" teisines priemones tolimesnei kovai Vakarų teismuose. "Kuomet skaitau Hiūstono teismo nutartį, kurioje teisėja sako: kodėl Rusijai neatidėjus "Yuganskneftegaz" aukciono, tiesiog stebiuosi", - sakė prezidentas. Po to jis sukritikavo Hiūstono teismo teisėją. - Nesu įsitikinęs, ar ji žino, kur yra Rusija. Mane verčia abejoti jos profesinis pasirengimas".

"Agresyvus ir kandus (Rusijos) tonas Jungtinių Valstijų ir Vakarų atžvilgiu primena "šaltojo karo" laikus, - konstatuoja Italijos laikraštis "Corriere della Sera".

"Rusijoje karaliauja ne "įstatymo diktatūra", kaip mėgsta pabrėžti prezidentas V. Putinas, o "džiunglių įstatymas", t. y. laimi stipriausias. Apie tai turi žinoti kiekvienas užsienio investuotojas, įdedantis lėšas į milžinišką Rusijos imperiją. Paskutines viltis spaudos konferencijoje sudaužė pats prezidentas. Ne užsienio šalių reikalas, kaip Rusija tvarko savo vidaus reikalus", - įspėja Vokietijos laikraštis "Die Welt".

"Rusiškai renacionalizacija reiškia: net jei formaliai naująja savininke yra valstybė, naudos iš to gauna nedidelė grupė privačių asmenų. Visos ekonomikos nelaimei, po to, kai oligarchai pagaliau pradėjo investuoti lėšas į savo įmones, juos keičia nauja klasė biurokratų, kurie nori, kad juos pačius aptarnautų", - teigia Vokietijos dienraštis.

"Wall Street Journal" rašo: "V. Putinas, kurio komentarai skambėjo šiek tiek iššaukiančiai, priminė metus po Sovietų Sąjungos žlugimo 1991-aisiais". "Tais laikais (pažeidžiant įstatymus) daugeliui rinkos dalyvių atitekdavo milijardinės vertės valstybinis turtas", - sakė V. Putinas. "Vadinasi, tai yra kerštas?" - klausia "Wall Street Journal".

"Baikal Finance Group" ir galiausiai "Rosneft" su Kremliaus palaiminimu pavyko už grašius nusipirkti "Yuganskneftegaz". "Yuganskneftegaz" vertė siekia 14-22 mlrd. JAV dolerių. Atsižvelgiant į aukštas naftos kainas, siekiančias 46 JAV dolerių už barelį, antroji įvertinimo suma yra realesnė, - mano JAV laikraštis "Washington Times". - Tačiau "Baikal Finance Group" sugebėjo 76,6 proc. "Yuganskneftegaz" akcijų įsigyti tik už 9,35 mlrd. JAV dolerių".

"Kadangi "Gazprom" ir "Rosneft" susiliejimas yra neišvengiamas, V. Putino strategija, kuria siekiama sunaikinti nepriklausomus ir didžiausią grėsmę keliančius milijardierius oligarchus, užgrobusius Rusijos ekonomikos kontrolę po komunizmo žlugimo, atrodo, jau greitai bus įgyvendinta. "Yukos", stambiausios naftos kompanijos Rusijoje ir vienos iš stambių naftos įmonių pasaulyje, sunaikinimas - pagrindinis mūšis šiame ekonominiame kare", - konstatuoja "Washington Times".

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją