Vyriausybė dar anksčiau nutarė, kad nuo gegužės 1-osios kasos aparatus turės naudoti ir ne maisto produktais prekiaujantys verslininkai, taigi ir Gariūnų pardavėjai.

Prekybininkai siekia, kad turgavietėse, kur įrengti laikini statiniai, kasos aparatų nereikėtų. Turgavietėse didmenine prekyba užsiimantys ir verslo liudijimus turintys verslininkai jau seniai reikalauja leisti jiems prisitaikyti.

Mat nuo gegužės 1-osios didmenininkai nebegalės dirbti su verslo liudijimu, jiems teks registruoti individualią veiklą. O tam esą reikia pereinamojo laikotarpio.

„Šiems pasiūlymams jau pritarė Finansų ministerija, Seimas. Dabar laukiame tik Mokesčių inspekcijos sprendimo”, – „Lietuvos rytui” kalbėjo Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos vadovė Zita Sorokienė.

Mokesčių inspekcijai netrukus teks susidoroti su didesniu krūviu. Mat nuo gegužės 1-osios ji galės savarankiškai spręsti, kada prekeiviai galės nenaudoti kasos aparato. Pavyzdžiui, kai kasos aparato neįmanoma panaudoti dėl objektyvių priežasčių.

Regis, Finansų ministerija linkusi pritarti smulkiųjų verslininkų prašymams. „Ministerija pritaria protingumo principu nustatytoms kasos aparatų naudojimo išimtims”, – pranešė ministrės atstovė Rasa Jakilaitienė.

Ministerija teigia, kad kasos aparatai bus

Finansų ministerija savo pranešime tvirtina, kad kasos aparatai nuo gegužės 1-osios bus privalomi visiems dirbantiems ne lauko sąlygomis – kioskuose, automobilinėse parduotuvėse, vagonėliuose, kilnojamuose nameliuose, kaip ir numatyta Vyriausybės nutarime.

Esą išimtys gali būti daromos, jei kasos aparato negalima naudoti dėl objektyvių priežasčių - tokiu atveju prekybininkas privalės išrašyti pinigų priėmimo kvitą arba kitą apskaitos dokumentą.

Pranešime teigiama, kad „numatomos kasos aparatų naudojimo išimtys niekaip nesusijusios su artėjančiais Seimo rinkimais, o tik su Valstybinės mokesčių inspekcijos rengiamomis taisyklėmis.”

Pasak ministerijos, „viena Valstybinės mokesčių inspekcijos rengiamų taisyklių nuostata yra aiškinama neteisingai. Pagal ją leidžiama kasos aparatų nenaudoti 6 mėnesius po individualios veiklos pradžios. Šios nuostatos tikslas ne nustatyti kasos aparatų naudojimo pereinamąjį laikotarpį apskritai visiems gyventojams, o palengvinti naujai pradedamos individualios veiklos pradžią. Siekiama motyvuoti gyventojus pamėginti vykdyti tokią veiklą, suteikiant „bandomąją“ galimybę apsispręsti dėl tolesnio jos vykdymo, nepatiriant dėl to kasos aparatų įsigijimo administracinės naštos. Jeigu gyventojas tęstų veiklą, tai prievolė naudoti kasos aparatus atsirastų praėjus 6 mėnesiams nuo individualios veiklos įregistravimo arba verslo liudijimo įsigijimo dienos. “

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją