„Visos šalys nepatenkintos esama tvarka. Pakeitimais siūloma padaryti išorinę darbo ginčų komisiją, kuri susidėtų iš valstybės tarnautojų, tai yra Darbo inspekcijos darbuotojų, ir socialinių partnerių, tai yra darbdavių asociacijų ir darbuotojų asociacijų atstovų. Tokia trišalė komisija priimtų tradicinius darbuotojų skundus dėl įvairių darbo ginčų, nemokamų atlyginimų ar viršvalandžių ir panašiai.“, - paaiškina Valstybinės darbo inspekcijos laikinasis vadovas Vilius Mačiulaitis.

Pasak jo, dabar darbo ginčai yra nagrinėjami dvejomis pakopomis: įmonės sudaromoje specialioje komisijoje, kuri ne visuomet yra sudaroma, ir teismuose.

Dabar darbo ginčai brangiai kainuoja

Esą įmonėms ne visada yra naudinga sudaryti tokias komisijas, nes joms reikalingos papildomos sąnaudos – patalpos, atlyginimai darbo ginčų komisijos nariams ir taip toliau, be to, įmonėje sudarytos komisijos sprendimas darbdaviui yra privalomas ir negali būti skundžiamas. Tačiau ir teisminė tvarka yra nenaudinga tiek darbuotojams, tiek darbdaviams – nes procesai užtrunka ilgai ir brangiai kainuoja.

„Darbuotojai nėra labai linkę kreiptis į teismus, kadangi ginčo dalykas dažniausiai yra 1-3 tūkst. litų, o procesinės išlaidos dažniausiai yra didesnės, be to, darbo ginčų nagrinėjimo trukmė teismuose yra pakankamai ilga. Tai iš vienos pusės, ilgas bylinėjimosi procesas yra žalingas darbuotojui, kadangi jis netenka pajamų ir dar turi bylinėtis, kita vertus, ilgas procesas žalingas ir darbdaviui, pavyzdžiui, už neteisėtą atleidimą ar neprimokėtą teismas paprastai priteisia vidutinį darbo užmokestį už visą bylinėjimosi laiką. Gali atsitikti taip, kad už mėnesio atlyginimą, pasibaigus procesui, gali tekti sumokėti ir 12-13 atlyginimų“, - skaičiuoja V. Mačiulaitis.

Naujai sudaryta trišalė komisija įsipareigotų darbo ginčą neteisminiu keliu išspręsti per 20 darbo dienų ir, jei sprendimas vienos iš pusės netenkintų, jį būtų galima skųsti teismui.

„Viešoji paslauga bus suteikta per 20 darbo dienų ir tai turėtų tenkinti ir darbuotoją, ir darbdavį, kadangi juo labiau, kad vienas iš esminių dalykų šitame procese yra mediacija, tai yra bandymas sutaikyti šalis vietoje ir paaiškinti, kiek jiems kainuos teisminis bylinėjimasis“, - sako V. Mačiulaitis.

Darbo inspekcijos laikinasis vadovas primena, kad ir dabar dažnai darbdavio ir darbuotojo dialoge dalyvauja Darbo inspekcija, tačiau jai nesuteikta teisė spręsti ginčus ir jei byla pasiekia teismą, surinkta informacija naudojama kaip papildoma medžiaga.

„Išnagrinėjus tokius ginčus, pasiūlymas eiti į teismą žmones dažniausiai supykdo, kadangi Darbo inspekcija išspręsti darbo ginčo šiandien negali. Siūlomos pataisos leis žmonėms gauti greitą, pigią, patogią paslaugą, kada jie kreipiasi į valstybės instituciją ir gauna sprendimą“, - sako Darbo inspekcijos laikinasis vadovas.

Esą, Estijos pavyzdys rodo, kad 80 proc. darbo ginčų yra išsprendžiamą per pirmą posėdį analogiškoje komisijoje.

Darbo inspekcija per metus vidutiniškai gauna 5-7 tūkst. skundų, kuriuose yra darbo ginčo požymių.

Laukia įsigaliosiant nuo Naujųjų

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas sako, kad jeigu Seimas priims atitinkamus pakeitimus Darbo kodekse ir Darbo inspekcijos įstatymuose, nauja tvarka turėtų įsigalioti nuo Naujųjų metų.

Patvirtinus naują tvarką, Darbo inspekcijai reikės papildomų etatų, tačiau ministras tikina, kad šios investicijos atpirks gaunamą naudą.

„Kažkiek (papildomų etatų Darbo inspekcijai – aut. past.) reikės, bet turime detalius skaičiavimus, kad nauda finansine prasme, įvertinant ir tai, kad sumažės administracinė našta įmonėms ir darbo krūvis teismams, efektas yra tikrai teigiamas. Tos papildomos sąnaudos, kurių reikės Darbo inspekcijai yra žymiai mažesnės nei nauda, kurią gauna visi“, - sako D. Jankauskas.

Pasak jo, iki šiol Darbo inspekcijos įdirbis šioje srityje buvo konsultacinis.

„Daugeliu atveju, visi Darbo inspekcijos resursai: tiek žmogiškieji, tiek laiko, tiek ir kiti, naudojami tam, kad darbuotojo interesus pakankamai aiškiai identifikuoti, pasitarnaudavo kaip papildoma medžiaga sprendžiant bylą vis tiek teisme“, - teigia D. Jankauskas.

Tačiau jis teigia, kad stambesnėms įmonėms nebus užkertamas kelias kaip ir iki šiol turėti darbo ginčų komisijas, jei tokia praktika yra vykdoma.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)