Mokestinio patikrinimo metu nustatyta, kad bendrovė sudarydavo autorines sutartis su asmenimis, kurie teikdavo paslaugas užsakovams - dažniausiai didiesiems prekybos centrams. Neva autoriais tapę darbuotojai rinkdavo išsamius duomenis įvairių prezentacijų metu, apmokydavo personalą kaip pristatyti produkciją klientams, išvežiodavo reklamines priemones į akcijos vykdymo vietas, atlikdavo slapto pirkėjo vizitus kontroliuojant teikiamas paslaugas ir t.t.

Tikrinant bendrovės veiklą, anot Kauno apskrities mokesčių inspekcijos (Kauno AVMI), paaiškėjo, kad su darbuotojais sudarytos autorinės sutartys turėjo visus darbo santykiams būdingus požymius: bendrovė nurodydavo darbus ir kontroliavo jų atlikimą, sudarydavo ir suderindavo su užsakovais prezentacijų grafikus, apmokydavo personalą, dirbantį su klientais ir reklamuojamu produktu. Be to, sutartyse dėl atlygių pagal autorines sutartis, buvo numatyta iki kokios mėnesio dienos skaičiuojamas atlyginimas, ir kokiu periodiškumu jis išmokamas.

„Išanalizavęs visus duomenis mokesčių administratorius išsiaiškino, kad pinigai darbuotojams buvo mokami už jų tiesiogiai atliekamus darbus, nes vien sutarties pavadinimo užrašymas ir formuluočių panašumas į autorinę sutartį, kurioje susitariama dėl autoriaus ir užsakovo teisių bei pareigų ir kitų sąlygų, nesudaro pakankamo pagrindo konstatuoti, jog tai yra autorinė sutartis. Būtent todėl pagal autorines sutartis išmokėtas atlygis darbuotojams buvo įvertintas kaip neatitinkantis kriterijų,“ – sako Kauno AVMI viršininkas Gintautas Muznikas.

Po mokestinio patikrinimo pagal autorines sutartis per trejus metus fiziniams asmenims išmokėtas daugiau nei 600 tūkst. litų darbo užmokestis buvo pripažintas su darbo santykiais susijusiomis pajamomis, nuo kurių bendrovė turėjo apskaičiuoti, deklaruoti ir sumokėti ne tik gyventojų pajamų mokestį, bet ir valstybinio socialinio draudimo įmokas bei įmokas į Garantinį fondą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją