Vienoje iš neseniai Klaipėdoje duris atvėrusių kavinių, lankytojų netrūksta, nors už gėrimą, pagal jo kiekį, tenka pakloti nemažai – tris, penkis ir daugiau litų.

„Po kiek laiko vėl sugrįžome į Klaipėdą ir išties esame nustebę, kad mieste atsirado tiek daug kavinių. Atgijusi kavos gėrimo kultūra, išpopuliarėjusi tarp jaunimo. Tikrai smagu“, – pokyčiais džiaugėsi kavinės lankytoja.

„Tiesiog norime išbandyti visas kavines, kurių šiuo metu čia yra tikrai nemažai. Šiaip renkamės tą, kurioje skaniausia kava“, – aiškino kitas lankytojas.

Kavinę atidarę verslininkai iš Vilniaus LTV naujienų tarnybai sakė, kad kavos vartojimas auga ir augs, todėl tikisi, kad daugiau kaip šimto tūkstančių litų investicijos atsipirks per porą metų.

„Jei per dieną apsilankytų pora šimtų žmonių, tai bus labai gerai. Patirtis kituose miestuose rodo, jog tokie skaičiai tikrai realūs, manau, kad Klaipėda bus ne išimtis“, – vylėsi vienas iš „Coffee Inn“ įkūrėjų Nidas Kiuberis.

Pasak verslininko, lankytojams siūloma ir kavos išsinešti, taip pat parodos ar tiesiog galimybė pavartyti knygą, pranešė LTV „Panorama“.

Sėkmės tikisi ir kitos senamiestyje įsikūrusios kavinės savininkas.Čia galima ne tik išgerti kavos, bet ir apžiūrėti meno kūrinius.

„Klaipėdoje apskritai trūksta kultūrinės pramogų erdvės, taip pat ir kavos kultūros. Ypač tas kultūrinis badas buvo jaučiamas anksčiau. Mes manome, kad žmonių pritraukti tikrai bus įmanoma“, – sakė „Kultūros rakto“ vadovas Matas Druktenis.

Ilgą laiką skundęsi, kad senamiestis apmiręs ir sunku išgyventi, kai kurie uostamiesčio verslininkai sako, kad nuo praėjusių metų vasaros stebimas 10–15 proc. apyvartos augimas.Gyventojai plačiau atveria pinigines, o kad nauja kavinė būtų lankoma, reikia mažiausiai 2–3 metų.

„Mano nuomone, svarbiausia – stabilumas. Jeigu vieną dieną kavinė, kitą – batų parduotuvė, į tą vietą tikrai niekas neis. Reikia stabilumo ir kantrybės, ir viskas pavyks“, – tikino „Friedricho pasažo“ savininkas Aidas Kaveckis.

Ekonomikos atsigavimą, nors ir nežymų, pastebintys ekspertai sako, kad dabar plėtoti verslą – palanku.

„Šiandien verslui labai palankios sąlygos, tarkime, imti banko paskolas. Juo labiau, kad smulkų vidutinį verslą remia ir „Invega“(...). Ir palūkanos yra pakankamai neaukštos“, – pastebėjo socialinių mokslų daktarė Angelė Lileikienė.

Tikimasi, kad verslą Klaipėdos senamiestyje padės atgaivinti ir vietos politikų sprendimas mažinti biurokratinius apribojimus bei pagreitėjusi įmonių steigimo procedūra.