20 būdų vogti

Lietuvoje vandens skaitikliai pasirodė praėjusio dešimtmečio viduryje. Iškart atsirado ir „išradėjų“, siūlančių apskaitos prietaisų neutralizavimo paslaugas.

„Pirmieji skaitikliai buvo netobuli, todėl paprastai buvo galima keisti ir jų rodmenis, - sakė vienas iš vandens skaitiklių verslo prieš kurį laiką pasitraukęs verslininkas. - Sulig kiekvienu nauju skaitiklių modeliu atsirasdavo ir naujų vandens vagystės būdų. Yra beveik 20 galimybių „apgauti“ skaitiklius.“

Pirmasis metodas, kurį vagys įvaldė dar 1996 metais, - skaitiklio mentelių sukimosi sulėtinimas arba sustabdymas galingais magnetais. Tuomet tai buvo patikimiausias vagystės būdas. Turgavietėse magnetai kainavo nuo kelių iki 30 litų.

Žmonės išmoko keisti ir skaitiklių plombas. Kadangi daugelį metų niekas butų netikrino, žmonės ne tik keitė skaitiklių padėtį, bet ir atsukdavo rodmenis atgal.

Kai kurie gyventojai netgi nuimdavo skaitiklio viršutinę dalį, užkišdavo vieno cento monetą. Vėliau, kai skaitiklių konstrukcija tapo sudėtingesnė, magnetus pakeitė veržtuvai. „Replės“ suspausdavo skaitiklio korpusą, prispausdamos permatomą plastmasinį skydelį prie apskaitos rodyklės. Tokie veržtuvai turguje kainuoja nuo 5 iki 15 litų.

Naudoja ir siurblį

Atsiradus tvirtos plastmasės skydeliams, veržtuvų buvo atsisakyta.

Dabar sukčiai įvaldo naujus skaitiklių „neutralizavimo“ būdus, tarp kurių vienas labai originalus, naudojant dulkių siurblį. Oro srautas per čiaupą nukreipiamas į sparnuotę, todėl skaitiklis sukasi į priešingą pusę. Tačiau šiam būdui reikia papildomo santechnikos prietaiso, padedančio nuleisti orą, - vadinamojo filtro.

Naudodamiesi tuo, kad nauji skaitikliai su tvirtu stiklu dažnai ne plombuojami, o turi spalvotą lipduką, nedorėliai išmoko nuimti jų apsauginį raudoną ar mėlyną žiedą.

Vagia kitų sąskaita

Vandens vagystės toli gražu nėra tokios nežalingos visuomenei, kaip kai kurie mano.

Pasak bendrovės „Sobo“ vadybininko Alfonso Raukčio, sukčiai taupo sąžiningųjų sąskaita, nes už vandenį pagal įvadinio skaitiklio rodmenis moka visas namas.

„Keisdamas skaitiklius, ant daugelio jų stiklų matau mechaninio poveikio pėdsakų. Tai - ne pavieniai atvejai. Visi abonentai vienodai aiškina stiklo skilimo priežastis - neva ant jo užkrito spintelė. Kartą buvo atvejis, kai pakeitėme skaitiklį, o po savaitės paskambino abonentas ir vėl paprašė jį pakeisti. Apžiūrėjęs skaitiklį, vėl radau „spintelės poveikį“ - būdingus veržtuvo pėdsakus. Vagių nesustabdo net tai, kad už kiekvieno skaitiklio keitimą reikia mokėti“, - pasakojo A.Rauktys.

Įtarimą kelia retas

Bendrovės „Klaipėdos vanduo“ darbuotojai tvirtino, kad įvadiniai skaitikliai neliečiami, nes už juos atsako konkretus asmuo. „Pašaliniai negali prieiti prie namo įvadinio skaitiklio“, - tvirtino Apskaitos prietaisų baro viršininkas Zenonas Čiukšys.

Realizacijos skyriaus viršininkė Janina Grunovienė teigė, jog per dieną 13 kontrolierių sudaro iki 100 sutarčių su gyventojais. Ta proga patikrina ir skaitiklius. Tik vienas atvejis iš 100 kelia įtarimų. Vandens vagysčių statistika nevedama.

„Pirmiausiai domimės tais, kurie kelia įtarimų, tarkime, nepraneša duomenų apie sunaudotą vandenį. Radome tik vieną abonentą, kurio skaitiklis buvo suveržtas veržtuvu“, - sakė vyresnioji kontrolierė Regina Merkelienė.

Vagis naudingiausia išsiaiškinti patiems namo gyventojams. Juk už realiai sunaudotą vandenį moka visas namas.

Skaitikliai meluoja

Vandenį vagia ne tik žmonės, bet ir skaitikliai. Pasak specialistų, seni, nepatikrinti, nuosėdų užkimšti skaitikliai meluoja. Skaitiklis gali rodyti, jog suvartota dvigubai ar net dar daugiau vandens nei iš tiesų suvartota. „Pagautą už rankos“ skaitiklį reikia keisti. Naujas ar po patikros kainuoja 60-90 litų.

Bijo susisprogdinti

Sukčiai vagia elektrą ir dujas. Tiesa, pastarosios gvelbiamos retai - vagys bijo susisprogdinti.

Nors elektrą žmonės vagia jau daugelį dešimtmečių, šis reiškinys nėra toks masinis kaip vandens vagystės.

„Per pusmetį įregistruotos tik šešios vagystės. Visos jos įvykdytos pažeidžiant skaitiklių plombas“, - sakė Vakarų skirstomųjų tinklų Klaipėdos miesto skyriaus viršininko pavaduotojas tiekimui Juozas Sebeckas.

Be plombos pažeidimų, kai sukčiai ją nuplėšia ir vagia elektrą, yra ir kitokių būdų vogti. „Vaikiškas“ būdas, išlikęs nuo tarybinių laikų (kai skydelio stiklu prispaudžiama apsukų rodyklė), jau nebemadingas. Dabar prisijungiama tiesiai prie skirstymo skydo laiptinėje. Tai ypač paplitę namuose, kuriuose gyventojai koridoriuje priešais skydą įsistato dar vienas duris.

Keičia srovės kryptį

Elektrotechniką išmanantys sukčiai iš užsienio parsiveža prietaisų, leidžiančių keisti elektros srovės kryptį. Tada skaitiklis rodmenis suka atgal.

Kai kurie perkonstruoja ir patį vieno tarifo skaitiklį. Neseniai buvo pagautas elektros tinklų inspektorius, sudaręs suokalbį su vartotoju pramonininku. Inspektorius pats perdarė skaitiklį. Specialistų nuomone, „bandymai“ su dviejų tarifų skaitikliais ne tokie sėkmingi.

Nemažai konfliktų tarp vartotojų ir paslaugų teikėjų kyla sodų bendrijose. Čia už elektrą mokama pagal bendro skaitiklio rodmenis, todėl atsakomybė - kolektyvinė.

Specialistai prognozuoja, jog, brangstant elektrai, gamtinėms dujoms ir vandeniui, gali padaugėti tokių vagysčių.