Švedijos darbo ministras dienraščiui sakė, kad kitą savaitę vyksiančiame ES darbo ministrų susitikime šalis, kaip ir kitos ES senbuvės, tokios kaip Prancūzija, Ispanija, Graikija ir Belgija, sieks panaikinti išimtis, susijusias su 48 darbo valandų taisykle.

Nepaisant to, jog Švedijos ekonomika sparčiai auga, šalyje sukuriama nedaug darbo vietų. Darbo rinkos institutas AMS praėjusią savaitę prognozavo, kad šiais ir kitais metais nedarbas Švedijoje sieks atitinkamai 5,5 ir 5,1 proc. Santykinai aukštą nedarbo lygį kai kurie analitikai sieja su šalyje aukštais mokesčiais ir darbo rinkos nelankstumu.

Kelios didžiausios Švedijos bendrovės perkėlė dalį gamybos į Rytų Europą ir Aziją, kuriose darbo sąnaudos yra mažesnės.

Pavyzdžiui, "Electrolux", kuri yra didžiausia pasaulyje buitinių prietaisų gamintoja, gegužę paskelbė, jog perkels vakuuminių siurblių gamybą iš Švedijos į Vengriją, taip Švedijoje panaikindama apie 500 darbo vietų. Be to, "Electrolux" uždaro viryklių gamyklą Prancūzijoje ir nurodė, kad daugiau dalių pirks iš mažomis darbo sąnaudomis pasižyminčių šalių. Švedijos gamintoja taip pat panaikino dalį darbo vietų Jungtinėse Valstijose.

Tuo pat metu "Electrolux" atidaro gamyklas ir didina gamybos pajėgumą Rytų Europoje ir Azijoje.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją