Prasidėjus prekybos sesijai Europoje, euras pabrango iki naujo rekordinio lygio - 1,3453 dolerio, palyginti su penktadienį užfiksuotu ankstesniu 1,3452 dolerio už eurą rekordu.

Be to, Azijoje doleris nuvertėjo iki žemiausio per pastaruosius 12 metų lygio svaro sterlingų požiūriu. JAV valiuta atpigo iki 1,9442 dolerio už svarą ir tik vėliau pabrango iki 1,9427 dolerio už svarą.

Europos valiuta gerokai pabrango, palyginti su rugsėjį fiksuotu maždaug 1,20 dolerio už eurą kursu, nes vis dar nuogąstaujama dėl JAV prekybos ir einamosios sąskaitos deficito.

Penktadienį, paskelbus prastesnius nei tikėtasi užimtumo duomenis, Jungtinių Valstijų valiutos kursas pirmą kartą nukrito žemiau 1,34 dolerio už eurą ribos. Lapkričio mėnesį JAV įmonės tesukūrė 112 tūkst. naujų darbo vietų - perpus mažiau nei tikėjosi analitikai.

Pirmadienį Prancūzijos finansų ministras pareiškė, jog euro brangimas "neturėtų tęstis". Pasak ministro, šį klausimą turėtų spręsti už pinigų politiką atsakingos JAV, Azijos ir Europos institucijos. Prancūzijos pareigūnas pridūrė, kad klausimas bus aptartas su Europos centrinio banko atstovais ir euro zonos finansų ministrais, kurie susitiks antradienį.

Jenos atžvilgiu dolerio kursas taip pat yra žemiausias per penkerius metus, nes Azijos prekiautojai stebi, ar Japonijos centrinis bankas parduos nacionalinę valiutą. 8 val. Grinvičo laiku doleris Tokijuje kainavo 102,37 jenos, arba 1,15 jenos mažiau nei penktadienį vakare.

Ekonomistai įspėja, kad doleris tikriausiai ir toliau silpnės dėl vadinamo "dvigubo" deficito. Jungtinės Valstijos fiksuoja didelį biudžeto ir einamosios sąskaitos, kuri nusako šalį pasiekiančius ir ją paliekančius finansinius srautus, neigiamą balansą. Dėl to Jungtinėms Valstijoms reikia kasdien pritraukti net 2,5 mlrd. dolerių investicijų.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją