Klaipėdos rajono savivaldybė gavo "Achemos grupės" prašymą pritarti bendrovės planams Minijos upėje, kur tarpukaryje veikė didelis malūnas ir viena hidroelektrinės turbina, įrengti mažąją hidroelektrinę su užtvanka, rašo "Vakarų ekspresas".

"Mes tikrai nesiveržiame įgyvendinti šio projekto. Juolab, kad jo atsiperkamumas viršija 10 metų. Koncernas kitąmet planuoja investuoti 80-90 mln. litų, tad mes tikrai turime ir žymiai pelningesnių projektų, į kuriuos galima nukreipti pinigus", - susitikime su Klaipėdos meru ketvirtadienį teigė B.Lubys.

Pastačius hidroelektrinę ir ant Minijos užtvankos, būtų išspręsta nemažai problemų: būtų sutvarkyti sugriauto malūno ir buvusios užtvankos griuvėsiai, šlaitai, atvertas kelias migruojančioms žuvims, būtų atkurtas vandens telkinys.

"Achemos grupė" Anykščių rajone jau yra pastačiusi 1000 kW galingumo visiškai automatizuotą Kavarsko hidroelektrinę, į kurią investavo apie 9,2 mln. litų. Šiuo metu Lietuvoje veikia apie 50 mažųjų hidroelektrinių.

Šiuo metu galiojantys teisės aktai riboja ūkinę veiklą saugomų bei globojamų žuvų migracijos keliuose ir neleidžia statyti užtvankas ant 147 šalies upių.

Lietuva Europos Sąjungai (ES) yra įsipareigojusi, kad iki 2010 metų atsinaujinančių energijos šaltinių pagaminta energija sudarys 7 proc. visos šalyje pagaminamos energijos. Dabar jų pagaminama energija sudaro tik apie 3,5 proc. visos šalyje sunaudojamos elektros energijos.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją