Teismo sprendimas, ar šioje byloje kreiptis išaiškinimo į Konstitucinį Teismą, buvo atidėtas kitam posėdžiui, pranešė "Lithun".

"Teisme sieksime įrodyti, kad Vyriausybės priimtas nutarimas dėl numatytų Valstybės biudžete asignavimų pervedimo sustabdymo prieštaravo Lietuvos Konstitucijai ir įmonė dėl to patyrė finansinius nuostolius", - sakė "Lithun" valdybos pirmininkas Dalius Gedvilas.

Kitas Vilniaus apygardos administracinio teismo posėdis numatomas šių metų gruodžio 20 dieną. "Lithun" vadovybė tikisi, kad teismas ir valstybinės institucijos priims teisingą sprendimą ir žala bendrovei bus atlyginta.

Įmonės iškelta administracinė byla yra pirmoji tokio pobūdžio byla, kur siekiama įvertinti Vyriausybės bei valstybės institucijų netinkamai vykdomų prievolių ir neveikimo viešo administravimo srityje pasekmes. Neatsiskaitymų už atliktus darbus problemą bendrovė per teismą siekia išspręsti jau septynerius metus.

Buvusi didžiausia Baltijos šalyse betoninių aplinkos tvarkymo elementų gamintoja kaltina valstybines institucijas (Finansų ministeriją, Valstybinę mokesčių inspekciją, Vilniaus apskrities Mokesčių inspekciją bei Vilniaus miesto savivaldybę) 1998-1999 metais laiku neatsiskaičius už 79 objektų statybą, dėl ko įmonė patyrė 37,3 mln. litų žalą. Skolos bendrovei susidarė už pastatų ir kelių remonto bei statybos darbus, aplinkos tvarkymo darbus.

Į Vilniaus apygardos administracinį teismą įmonė kreipėsi 2001 metais. Šių metų rudenį, po dvejų metų tyrimo, Lietuvos teismo ekspertizės centras konstatavo, kad bendra valdžios įstaigų ir organizacijų įmonei padaryta žala siekė 37,3 mln. litų.

1998 metais "Lithun" apyvarta siekė beveik 97 mln. litų, o neatgaunant lėšų bendrovės apyvarta kasmet mažėjo. 2003 metais įmonės apyvarta tesiekė 2,5 mln. litų.

Dėl patirtų nuostolių 2002 metais "Lithun" įstatinis kapitalas buvo sumažintas nuo 15,3 mln. iki 3,5 mln. litų.

Šiuo metu įmonėje tedirba 60 žmonių. "Lithun" yra Vilniaus vertybinių popierių biržos Nelistinguojamų vertybinių popierių sąraše.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją