„Jei kasoje pamatau vyrą, stoju į eilę prie jo. Vaikinai gana dinamiški, pajuokauja, dėl to specialiai stengiuosi apsipirkinėti šiame prekybos centre“, – pasakoja netoli Vilniaus Jeruzalės rajone esančio prekybos centro „Rimi“ gyvenanti vilnietė Toma. Moteris pastebėjo, kad šiame prekybos centre padaugėjo kasininkų vyrų.

„Prekybos centro, kuriame dirba keletas vyrų, direktorė juokavo, kad jeigu jaunas ir patrauklus vaikinukas, tai merginos rikiuojasi į jo eilę“, – juokėsi „Rimi Lietuva“ viešųjų ryšių vadovė Raminta Stanaitytė-Česnulienė. Tačiau ji patikino, kad vyrai kasininkai prekybos centre nėra prioritetas ir specialiai jų įdarbinimas neskatinamas.

„Rimi“ prekybos centruose dirba per 13 proc. kasininkų vyrų.

R. Stanaitytė-Česnulienė pastebi, kad patys vyrai nelabai nori būti kasininkais. Šis darbas vis dar siejamas su moteriška profesija. Pastebima, kad vyrai kasininkai iš darbo išeina dažniau nei moterys.

„Galima daryti išvadą, kad kasininko darbas jiems – tarpinė stotelė. Vyrų prekybos centruose padaugėjo krizės metu, kai daug bedarbių atsirado statybos srityje. Galbūt jie kitur nerado darbo ir ėjo dirbti kasininkais“, – kalbėjo „Rimi Lietuva“ atstovė.

Kitas prekybos centruose dirbančių vyrų segmentas – studentai. Jie kasininko darbą renkasi dėl patogaus grafiko, galimybių darbą derinti su studijomis. „Studentai moderniau žiūri į šį reikalą, nemano, kad tai tik moteriškas darbas“, – pastebi R. Stanaitytė-Česnulienė.

Visgi pastoviausi ir lojaliausi darbuotojai vyrai – žmonės su negalia. „Rimi“ jau keletą metų įdarbina kurčiuosius, judėjimo negalią turinčius asmenis.

Klientams lytis nesvarbi

„Nors kasininkų vyrų „Maxima“ prekybos tinkle dirba dar nedaug – apie 4 procentus, džiaugiamės, kad jų vis daugiau ateina dirbti į šią poziciją. Dauguma jų studentai, kuriems lankstus darbo grafikas leidžia mokytis“, – sakė „Maxima“ prekybos tinklo atstovė ryšiams su visuomene Olga Malaškevičienė.

Per šiuos metus visoje Lietuvoje kasininkais įdarbinta apie 120 vyrų. Štai vienoje sostinės parduotuvių kasininkais dirba 5 vyrai – visi jie studentai, du iš jų broliai.

Pasak O. Malaškevičienės, klientams svarbu ne pardavėjo lytis, o greitas ir profesionalus aptarnavimas.

IKI parduotuvėse šiuo metu dirba per 100 vyrų. „Kasininkų vyrų skaičius vis dar yra nedidelis, nes visuomenėje šis darbas vertinamas kaip moteriškas. Norėdami įsidarbinti mūsų kompanijoje, vyrai dažniausiai ieško „vyriškų“ darbų: vairuotojo, logistikos sandėlio darbuotojo ir panašiai. Kasininko pozicija dažniau domina studentus, todėl daugiausiai kasininkų vyrų dirba didžiųjų miestų parduotuvėse“, – teigia IKI komunikacijos skyriaus vadovas Valdas Lopeta.

Pasak V. Lopetos, pastebima, kad parduotuvėse pastaruoju metu kasininkų vyrų daugėja.

V. Lopetos teigimu, galbūt pirkėjams būna šiek tiek neįprasta, kai kasoje juos aptarnauja darbuotojas vyras, tačiau įmonė niekuomet dėl to nesulaukė klausimų ar nusiskundimų.

Vyrai užima ir virtuves

Nors moterys dominuoja viešbučių ir restoranų sferoje, kai kuriose šios srities specialybėse viršų ima vyrai. „Kaip ir visame pasaulyje, virėjų specialybė truputėlį vyriškėja, ne veltui kalbama, kad vyrai – geriausi vyrėjai. Jaunoji vyrų karta noriai renkasi darbą virtuvėje“, – pastebi Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vykdomoji direktorė Eglė Dilkienė.

Vyrai paprastai daugiau dirba barmenais, jie dažniau renkasi pamaininį naktinį administratorių darbą viešbučiuose. Tuo metu tarp padavėjų daugiau moterų, viešbučiuose jos daugiau užima vadovų pozicijas.

E. Dilkienė pastebi, kad vyrai padavėjo, barmeno darbą renkasi kaip papildomą, sezoninį. Jiems šis amatas dažniausiai būna stotele pastovesniam darbui. Pasak E. Dilkienės, visos Europos tendencija, kad aptarnavimo sektoriuje moterų gerokai daugiau negu vyrų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)