Lietuvos analitikai sako, kad didelė kapitalo koncentracija "Gazprom" ar kitos panašios bendrovės rankose nebūtų labai gera išeitis Lietuvai ir "Mažeikių naftai", rašo "Lietuvos žinios".

Praėjusią savaitę Rusijos turto fondas paskelbė, kad parduos "Yuganskneftegaz". Aukcione leidžiama dalyvauti užsienio investuotojams, tačiau analitikai mano, kad realiausias kandidatas yra "Gazprom".

"Kalbama, kad "Yuganskneftegaz" pirkėjas gali būti "Gazprom" arba kita Rusijos valdžios kontroliuojama kompanija. Žinoma, negalima rimtai teigti, kad kita kompanija būtų blogesnė, nes nežinome, kokiais principais ji dirbtų Lietuvoje. Tačiau vienos kompanijos koncentracija rizikos požiūriu nėra labai palankus faktas", - sakė Vilniaus banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda.

Pradinė "Yuganskneftegaz" kaina aukcione tėra 8,6 mlrd. JAV dolerių, net 2 mlrd. dolerių mažesnė nei minimali Vokietijos banko "Dresdner Kleinwart Wasserstein" įvertinta kaina.

"Jei "Yuganskneftegaz" bus parduotas už pradinę sumą, ir jį nupirks tie, kurie turi nupirkti, "Yukos" liks didžiulės skolos, o jos bankrotas bus neišvengiamas. Tada reikia galvoti apie naują strateginį investuotoją "Mažeikių naftai", o pereinamuoju laikotarpiu niekas negali garantuoti, kad žaliavos tiekimas į Mažeikius nesutriks", - svarstė G.Nausėda.

"Gazprom" atstovai neigia, kad domisi "Yuganskneftegaz", nors anksčiau teigė norintys padidinti savo įtaką naftos versle. Vokietijos koncerno E.ON atstovai, kaip ir kiti ekspertų įvardijami potencialūs "Yuganskneftegaz" pirkėjai, taip pat nekomentuoja savo planų.

Tarp galimų kandidatų buvo minimas ir Italijos energetikos koncernas ENI, kuris galėtų sudaryti sąjungą su "Gazprom".

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją