„Vieno vidutinio pensininko portfelis rinkoj yra apie 4-5 tūkst. litų, tai, jeigu įsivaizduot, kad 10 proc. pokytis pavyzdžiui vien per sausio mėn., tai toks žmogus per mėnesį uždirbo, sakykim taip, 500 Lt“, – skaičiuoja Lietuvos investicijų ir pensijų fondų asociacijos prezidentas Šarūnas Ruzgys.

Viena iš priežasčių, kurios pataisė nuotaiką rinkose, kartu ir pakoregavo privačių fondų rezultatus į teigiamą pusę, – Europos Centrinio banko sprendimas komerciniams bankams skolinti lengvatinėmis sąlygomis. Tai sumažino įtampą dėl pinigų stygiaus ir daliai rizikingomis laikytų Vyriausybių leido išplatinti obligacijas.

Būsimųjų pensininkų atstovai sako, kad džiaugtis kol kas anksti; esą pirmas objektyvus įvertinimas, kiek iš viso Lietuvoje pavyko pensijų kaupimą privačiai įteisinusi reforma, bus galimas po poros metų.

„Neverta nei labai džiaugtis, kai rinkos kyla, nei labai liūdėt, kai rinkos krenta, todėl, kad yra pensijų kaupime svarbiausia ilgalaikė investicijų grąža, tai yra tiek, kiek bus uždirbta per dešimtmečius kaupimo, svarbiausia, kad būtų uždirbta galbūt vieną-kitą proc. daugiau negu infliacija ir to visiškai pakaks“, – sako Pensijų fondų dalyvių asociacijos valdybos pirmininkas Marijus Kalesinskas.

Realiai vertinti, ar antrosios pakopos pensijų kaupimas pasiteisino, esą bus galima 2014-iaisiais, tai yra praėjus lygiai 10 metų nuo sistemos veiklos pradžios.