Keturiasdešimt antrame Pasaulio ekonomikos forume Šveicarijos kalnų kurorte Davose daugiausia dėmesio šią savaitę skiriama paieškai, kaip keisti sistemas, niekaip nerandančias kelio iš krizės ir visų pirma – kapitalizmą.

Forumo įkūrėjas Klausas Schwabas daug dėmesio skiria kapitalizmo formai,. motyvuodamas, kad ji tokia šiandieniniam pasauliui nebetinka. Tačiau nauja dar neatrasta.

„Atidarant forumą jis paminėjo, kad yra apie 50 aštriausių ekonominių temų, kurias reikia apžvelgti. Be abejo, kuri užkariauja daugiausia dėmesio – antrasis požiūris į kapitalizmą. (...) Pradeda apskritai žmonija kvestionuoti kapitalizmą kaip tokį, tai geriausias modelis turimas žmonijos, bet daugeliu aspektų reikia jį koreguoti“, - DELFI teigė Davose viešintis I. Laursas.

K. Schwabas ir forumą atidariusi Vokietijos kanclerė Angela Merkel vieningai tvirtina, kad pasaulis per mažai pasimokė iš paskutinės krizės bangos.

Viena pagrindinių forumo temų – naujos darbo vietos. Dabartinės vyriausybės nebeturi arba praranda jaunosios kartos pasitikėjimą, negalėdamos pasiūlyti sprendimų, tuo pačiu neįvertina ir augančio gyventojų skaičiaus pasaulyje, kuomet sistema turės pereiti nuo darbo vietų kūrimo prie „mikroverslumo“.

„Kur turi judėti kapitalizmas? Jeigu mes tik žinotume atsakymą... Kapitalizmas, kaip sistema, gimė tuo laiku, kai kapitalas buvo vienas sunkiausiai prieinamų išteklių. Nes žmogus be kapitalo turi labai ribotą darbo našumą. (...) Šiuolaikinė, bent išvystyta ekonomika, neturi kapitalo stokos. Ką turi – žmonijos talentų resursų stoką. Jau nebepakanka kapitalo išteklių, reikia kurti sistemą, kuri kitaip motyvuotų žmogų dirbti“, - sakė I. Laursas. Anot jo, dirbantiems žmonėms turėtų būti sukurta motyvacinė sistema dirbti tiek, kiek nori, pirmiausia turi būti skatinama žmogaus motyvacija ir darbštumas.

„Mano galva, politikai nukrypo pernelyg link kairės“, - kalbėjo I. Laursas paminėdamas prancūzus, kurie griežtai nelinkę dirbti daugiau nei septynias valandas per dieną. - Turėtų būti skatinamas atskiro žmogaus motyvacija, darbštumas, entuziazmas, turi savo savybes, požiūrį ir sugebėjimus. Vadovaujantis bendrais principais gerovės tokios nepasieksi, kaip žiūrint į kiekvieną žmogų atskirai“, - iš Davoso pasakojo I. Laursas.

Anot jo, dėl minėtų priežasčių ir suvokimo, kad pasaulis neranda išeities dėl transformacijos forume tvyro santūrumas arba atsargus skepticizmas, kuris pakeitė pernai dominavusį atsargų optimizmą.

„Jeigu anais metais forume buvo atsargus optimizmas, kad pasaulis teoriškai turėjo šansų išsigelbėti iš šitos krizės, tai šiemet dominuoja truputėlį atsargus skepticizmas“, - kalbėjo I. Laursas. Anot jo, forume viena diskusija parodė, kad nei politikai, nei verslas tinkamai susidariusių bėdų nevertina.

Skambinti į „Facebook“ profilį

Antrajai pagal dydį mobiliųjų aplikacijų bendrovei „GetJar“ vadovaujantis jos įkūrėjas I. Laursas skaitė pranešimus apie informacinių technologijų ateitį. Anot jo, verslo pasaulyje laukiama didžiausio kompanijos - „Facebook“ - atėjimo į biržą ir aštrios kovos dėl mobiliųjų platformų.

„Yra laukiama didžiausio visų laikų kompanijos įvertinimo. Ir skaičius, kuris yra minimas – 100 mlrd. JAV dolerių. Palyginimui, „Google“ išėjus į biržą pavyko pasiekti tik 20 mlrd. JAV dolerių kapitalizacijos. Dėl to apskritai pradeda diskutuoti, kad socialiniai tinklai ir principai pradeda būti dominuojančiu reiškiniu. Faktas, kad ketvirtadalis peržiūrimų puslapių yra „Facebook“ ir pan., yra pribloškiantis, todėl susidomėjimas didžiulis“, - pasakojo I. Laursas. Anot jo, 90 proc. viso turinio interneto vartotojai pradės generuoti savo išmaniuosiuose telefonuose, todėl kova dėl šių platformų taps dar aršesnė tiek tarp gamintojų, tiek tarp socialinių tinklų.

„Įsivaizduokite prietaisą, kur netgi nenaudojate telefono numerio. Tiesiog skambinate į „Facebooko“ profilį, jūs nežinote, prie kokio operatoriaus jūsų telefonas jungiasi: jungiamasi prie pigiausio, ar tai būtų WiFi ar 3G ryšys ar pan.“, - apie mobiliųjų ateitį kalbėjo sako I. Laursas.

Pasaulio ekonomikos forumas (PEF) pirmą kartą įvertino Lietuvos bendrovę kaip vieną novatoriškiausių pasaulyje. Lietuvoje įkurta mobiliųjų aplikacijų platinimo bendrovė „GetJar“ pateko į PEF sudarytą „Technologijų pionierių 2011“ sąrašą. Jame įvardinta 31 bendrovė iš viso pasaulio, iš jų tik keturios, įskaitant ir „GetJar“, yra susijusios su interneto technologijomis.

„GetJar“, pirmoji pasaulyje 2005 metais pristačiusi daugiaplatforminę mobilių aplikacijų atsisiuntimo paslaugą, šiuo metu yra viena didžiausių mobiliųjų aplikacijų bendrovė pasaulyje. Pagal aplikacijų atsisiuntimo apimtis „GetJar“ gerokai lenkia analogiškas paslaugas tokių gigantų kaip „Nokia“, „Microsoft“, „Samsung“, „LG“ ir kt. Kas mėnesį vartotojai iš „GetJar“ portalo atsisiunčia beveik 100 mln. programų, o iš viso jau parsisiųsta daugiau nei 1 mlrd. aplikacijų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją