Rinkos naujokai pirkėjus žada vilioti egzotinėmis, bet nebrangiomis žuvimis ir jūros gėrybėmis.

Posakis, kad geriausia žuvis yra mėsa, daugeliui lietuvių kol kas tinka. Kai kurie perdirbėjai sako, kad žuvies ir jos produktų vienas žmogus Lietuvoje suvalgo apie dvylika kilogramų per metus, kai ispanai maždaug du, o japonai net šešis kartus daugiau.

Statistikos departamento duomenimis, nuo 2008-ųjų žuvies ir jos produktų eksportas ir importas auga – žuvininkai sako, dėl to, kad įvežame žaliavą, o išvežame produkciją.

Į Lietuvą žuvį importuoja apie dešimt bendrovių ir nors rinka esą nedidelė, o konkurencija nemenka, naujokų atsiranda. Kaune įsikūrę prancūzai lietuviams žada siūlyti žuvies iš Čilės, Argentinos, Vietnamo ar Indijos.

„Planuojam Lietuvos rinkai pasiūlyti egzotiškesnės žuvies už priimtinesnę kainą: tai kaip merlangas, juodadėmė menkė, Prancūzijos menkė. Taip pat bandysime atvežti ir krevečių pigesne kaina.

Konkurencija yra, bet pamatėm, kad kažką galim padaryti, kad telpam į kainas, kad žemesnę kainą galim pasiūlyti“, – sako „AG Seafood Lithuania“ direktorius Ramūnas Gaižauskas.

Senbuviai naujokų nebijo – esą naujas žaidėjas rinkoje ne ką tepakeis, o jei tik įpratins lietuvius valgyti žuvį ir jos produktus, bus geriau visiems. Tačiau abejoja, kad prancūzų žuvis bus pigesnė.

„Lietuviai renkasi geras žuvis: tai yra tradicinė rudagalvė menkė, hekas, bet renkasi lietuviai pagal kainas – turi būti gera žuvis, kokybiška žuvis, bet nebrangi – tai yra kasdieninio stalo žuvis.

Žuvys brangsta, pernai buvo labai sukilę lašišų kainos, beveik dvigubai, silkių kainos šiandien yra labai brangios ir ta kaina laikysis iki kito gaudymo sezono, tai yra iki spalio mėnesio“, – pasakoja „Vičiūnų“ įmonių grupės vadovas Visvaldas Matijošaitis.