Ne kiekvienas buto savininkas atkreipia dėmesį į šią eilutę, kuri gali būti pavadinta ir, pavyzdžiui, "laiptinių apšvietimu", tačiau jos turinys gana įdomus, juolab patyrinėjus toje eilutėje fiksuojamų sumų įvairovę.

Dviejų kambarių buto, kurio plotas 50 kvadratinių metrų, prieš penkerius metus pastatytame penkiaaukštyje savininkas LŽ stebėjosi, kodėl mokestinio pranešimo eilutėje "laiptinės apšvietimas" gruodį buvo nurodyta mokėti 9,05 lito, lapkritį - 12,06, o liepą - 19,87 lito, kai tuo metu gretimo daugiabučio gyventojai mokėjo po 3-5 litus.

Nesunku apskaičiuoti: kad 20 butų laiptinėje per mėnesį būtų išdeginta elektros vidutiniškai už 20 litų (juk yra ir gerokai erdvesnių butų, o mokestis už elektrą bendram naudojimui dalijamas pagal būsto plotą), reikėtų, jog visą mėnesį po 12 valandų degtų 24 kaitrinės lemputės, kurių galingumas 100 vatų. Tačiau laiptinėse jų (dažniausiai ne tokių galingų) - keturiolika, o penkioliktoji - lauke prie laiptinės. Maža to, kadangi namas naujas, yra įrengti judesio jutikliai, todėl lemputės užsidega tik kam nors einant. Galai niekaip nesueina.

Elektros skirstomųjų tinklų bendrovės LESTO atstovė Edita Sirutienė iš karto perbraukia tokius skaičiavimus, nes juos daryti provokuoja klaidinantis įrašo pavadinimas - "laiptinės apšvietimas". Iš tikrųjų, pasak jos, bendras namo skaitiklis fiksuoja elektros energijos sunaudojimą ne tik namo laiptinėse, bet ir rūsyje, šilumos mazguose, o liftas, garažo vartai irgi nejuda be elektros. Be to, daugumos daugiabučių bendrijų ir individualių gyvenamųjų namų savininkai privalo mokėti ir už teritorijos, esančios ne prie važiuojamosios kelio dalies, apšvietimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)