Diplomatai tvirtina, kad ateityje Lietuvos verslininkai galėtų skirti sričiai dar daugiau dėmesio ir lėšų, tačiau tai priklausys nuo naujojo Kaliningrado YEZ (ypatingos ekonominės zonos) įstatymo, antradienį rašo dienraštis "Verslo žinios".

Rusija svarsto Kaliningrado YEZ nuostatų pakeitimus, pagal kuriuos numatoma keisti kai kurias taisykles - pagal naują įstatymą investuotojams numatoma taikyti mokestines lengvatas tik tuo atveju, jeigu jų investicijos šiame regione sieks 10 mln. JAV dolerių.

Šių metų statistika skelbia, kad pirmą pusmetį Lietuva Kaliningrade buvo pirmoji pagal tiesiogines investicijas, kurios siekia apie 4,7 mln. JAV dolerių. Toks augimas susijęs su bendrovių "Snaigė", "Vičiūnai", "Naujoji Rūta", "Kretingos grūdai" investicijomis.

"Kretingos grūdai" Kalinigrade turi paukštyną, ateityje planuoja plėsti savo veiklą ir investuoti dar apie 2 mln. eurų.

Lapkričio viduryje "Vičiūnai" Sovetske atidarys išplėstą savo įmonę "Vičiūnai Rus": esamos bendrovės plotas padidės. Pasak "Vičiūnų" generalinio direktoriaus Visvaldo Matijošaičio, plėsti neseniai rekonstruotą įmonę juos verčia didėjančios prekybos apimtys. Iš "Vičiūnų Rus" produkcija keliauja į NVS.

Šiaulių konditerijos įmonė "Naujoji Rūta" Sovetske veikia jau penkerius metus, tačiau, kontrolinį akcijų paketą pradėjus valdyti koncernui "Achemos grupė", apie save informacijos neteikia.

"Snaigė" Kaliningrade į naują gamyklą investavo 25 mln. JAV dolerių.

Kaip Lietuvos investicija Kaliningrade prieš kelerius metus buvo minima ir pieno perdirbimo įmonė "Agronieman", nes tuo metu šeštadalis jos akcijų priklausė dabar jau bankrutavusiai Biržų akcinei pieno bendrovei. "Verslo žinių" duomenimis, dabar "Agronieman" lietuviškos šaknys nunykusios. Tačiau bendrovės ryšiai su Lietuva išlikę - pagal sutartį ji platina "Pieno žvaigždžių" produkciją.

Nors lietuviai pastaruoju metu vis aktyviau savo investicijas kreipė į Kaliningradą, čia dirbantiems kyla nemažai problemų. Verslininkai nurodo, kad neišspręstos yra biurokratijos, infrastruktūros (dujų, vandens, elektros nuolatinio aprūpinimo) problemos, taip pat juntamas kvalifikuotos darbo jėgos trūkumas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją