Apie 12 proc. (40 mln. litų) šios sumos bus investuota iki šių metų pabaigos, likusi dalis - kitais metais, pranešė Klaipėdos LEZ valdymo bendrovės generalinis direktorius Eimantas Kiudulas.

Rekordinio dydžio investicija - Tailando koncerno "Indorama" investicija į polimerų pramonę, sudaranti 80 mln. eurų (276 mln. litų) ir sukursianti 120 naujų darbo vietų.

Kitąmet Klaipėdos LEZ taip pat pradės veikti Rusijos plastiko pramonės bendrovė "OXK", ketinanti gaminti vienkartinius indus. Lietuvoje ji vadinsis "OXK Klaipėda". Pavadinimo neskelbianti bendra Lietuvos-Prancūzijos įmonė statys automobilių detalių sandėlius.

Klaipėdos LEZ veikianti bendra Danijos ir Airijos įmonė "Klaipėdos verslo parkas", šiemet jau pastatęs 3,5 tūkst. kvadratinių metrų nuomai, gamybai ir sandėliavimui skirtų pastatų, per kitus metus tos pačios paskirties pastatų plotą ruošiasi praplėsti dar 16 tūkst. kvadratinių metrų.

"Į Klaipėdos LEZ investuojančios užsienio bendrovės yra labai skirtingos, tačiau vyrauja trys pagrindinės investicijų kryptys. Pirma, tai - Vakarų Europos įmonės, kurios nori sumažinti savo kaštus ir perkelia gamybą į naująsias sąjungos nares. Antra - investuotojai iš Azijos, norintys dalyvauti Europos Sąjungos rinkoje ir taip pat dirbti mažesniais kaštais negu, pavyzdžiui, Vokietijoje. Trečią grupę sudaro potencialūs investuorojai iš Rusijos, kurie taip pat nori įeiti į ES rinką per tokias šalis kaip Baltijos šalys", - aiškino E. Kiudulas.

Pasak jo, kitų metų Klaipėdos LEZ tikslas yra 2-4 nauji klientai. Šiuo metu vyksta derybos su keturiais naujais užsienio klientais.

Zonoje šiuo metu veikia trys įmonės - Vokietijos ir Japonijos koncerno "Siemens-Yazaki" antrinė bendrovė "SY Wiring Technologie", praėjusiais metais atidaryta Danijos bendrovės "A.Esperesen" žuvų perdirbimo gamykla ir "Klaipėdos verslo parkas".

Pernai Klaipėdos LEZ pritraukė 40 mln. litų investicijų, 2002 metais - 22 mln. Iš viso nuo Klaipėdos LEZ gyvavimo pradžios į zoną pritrauktų investicijų suma siekia 400 mln. litų.

Statistikos departamento duomenimis, tiesioginės užsienio investicijos Lietuvoje liepos 1 dieną sudarė 14,658 mlrd. litų ir, palyginti su metų pradžia, išaugo 7 procentais. Vienam Lietuvos gyventojui šiuo metu tenka 4,265 tūkst. litų tiesioginių užsienio investicijų, arba 7,2 proc. daugiau nei 2004 metų sausio 1 dieną.

Klaipėdos LEZ, užimanti 205 hektarus, yra vienintelė veikianti laisvoji ekonominė zona Lietuvoje iš trijų planuotų įsteigti.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją