Išsinešti nebegalima

Nuo šių metų sausio 1-osios įsigaliojo Alkoholio kontrolės įstatymo pataisos, kuriose numatyta, jog viešojo maitinimo įstaigose nuo 22 iki 8 val. alkoholinius gėrimus galima parduoti tik vartoti vietoje, bet jokiu būdu ne išsinešti.

Tokį teisės aktą sukurpę parlamentarai trynė rankas – esą rado būdą, kaip pažaboti naktinę prekybą alkoholiu, iš kurios lobo netikros kavinės.

Tačiau realybė kitokia – daugelyje Klaipėdos per naktį dirbančių kavinių svaigalų nusipirkti ir išsinešti galima be jokių problemų.

Uostamiestyje veikia keliolika tokių įstaigų, kurios realiai yra naktinės parduotuvės, nes maitinimo paslaugų neteikia, nors ir turi viešojo maitinimo įstaigos statusą.

Daugelį jų antradienio vakarą po 22 val. aplankė „Klaipėdos“ žurnalistai ir pabandė nusipirkti alkoholinių gėrimų bei juos išsinešti.

„Aš jūsų negaudysiu“

Pirmasis vizito objektas – Šilutės plente esanti kavinukė, kuri veikia iki 3 valandos nakties ir iki šiol garsėjo kaip naktinė parduotuvė.

Patalpoje esančios svaigalų prikrautos lentynos buvo atitvertos grotomis. Kavinėje – keli tušti staliukai ir už baro stovintis jaunas vyras.

Paprašytas parduoti plastikinį didelės talpos sidro butelį, jis nė nedvejodamas jį padėjo ant prekystalio ir paprašė 12 litų.

Pardavėjas nesivargino „bambalio“ atsukti, pasiūlyti prisėsti, paduoti stiklinę, kad čia pat būtų galima išgerti.

Jaunas vyras tik parodė į ant prekystalio esantį užrašą, jog nuo šių metų pradžios išsinešti alkoholinius gėrimus iš viešojo maitinimo įstaigos nuo 22 iki 8 val. draudžiama. „Tačiau jei išsinešite, aš tikrai jūsų negaudysiu“, – patvirtino pardavėjas.

Apsaugininkų nesamdys

Šios kavinės vadovė Jolanta Piskarskienė negalėjo patikėti, jog draudžiamu metu žurnalistams pavyko nusipirkti sidro išsinešti.

„Kavinėje yra informacija, jog alkoholiniai gėrimai išsinešti neparduodami. Mūsų darbuotojai yra informuoti, kad taip elgtis negalima. Gal jums to „bambalio“ neatsuko, nes darbuotojas nespėjo, kavinėje buvo daug žmonių. Ne? Nežinau, bet tikrai negalėjo taip būti. Nematau ir čekio, kad vakare būtų parduotas sidras“, – teigė J.Piskarskienė.

Ji nė nebandė slėpti, kad įstatymo pataisa, kuria draudžiama alkoholį išsinešti iš kavinės, yra su landa.

„Spraga – ne spraga, bet mes apsaugininkų, kurie tikrintų klientų kišenes ir rankines, tikrai nesamdysime. Įsivaizduokite situaciją. Prabangiame restorane už 300 litų nusiperkate butelį brangaus konjako. Vos pradedate jį gerti, jums paskambina ir praneša, jog kažkas atsitiko ir reikia greitai atlėkti. Negi paliksite tą konjako butelį?“ – palyginimų ieškojo verslininkė.

Ji patikino, jog įstatymui tikrai neketina nusižengti ir alkoholis išsinešti nebus parduodamas. Dėl šios priežasties ir kavinės meniu dingo ir didieji alaus „bambaliai“.

„Aišku, kad klientai nepatenkinti. Kas gali Lietuvą per vieną naktį išblaivyti?“ – retoriškai klausė J.Piskarskienė.

Pardavėja baudų nebijojo

Sėkminga „medžioklė“ žurnalistams buvo ir kitoje kavinėje-naktinėje parduotuvėje. „Klaipėdos“ atstovai užsuko į Taikos prospekte prie degalinės besiglaudžiančią kavinę. Jos patalpose jokių užrašų, kad svaigalus po 22 val. galima vartoti tik vietoje, nebuvo.

Pardavėjos paprašius dviejų skardinių sidro, ji nė nedvejodama padėjo jas ant prekystalio ir paprašė 12 litų.

Paklausta, ar pirkėjai niekas negresia, nes nuo sausio 1-osios išsinešti svaigalų po 22 val. iš viešojo maitinimo įstaigų yra draudžiama, pardavėja atšovė, jog klientė gali būti rami. Pasiteiravus, ar baudos neteks mokėti pardavėjai, ji patikino, kad ir jai niekas negresia.
Alų atidarė ant prekystalio

Bene didžiausias judėjimas buvo prie Mažojo Kaimelio gatvėje įsikūrusio baro-naktinės parduotuvės.

Į ją įėjęs vyriškis pirko du butelius alaus. Pardavėja juos padėjo ant prekystalio ir atidarytuvu nuvožė kamštelius. Tačiau vyriškis juos iškart vėl prispaudė delnu ir išsinešė butelius iš baro.

Netrukus į jį užsuko dar vienas jaunuolis. Jo pirkinys – skardinė alaus. Ją pardavėja taip pat atidarė. Pasičiupęs svaigalų skardinę jaunas vyras iškart išskubėjo iš parduotuvės.

Tačiau galiausiai pardavėja pastebėjo, jog „Klaipėdos“ žurnalistai fiksuoja, kaip iš pseudobaro išsinešami alkoholiniai gėrimai. Todėl vėliau atėję klientai liko nieko nepešę – jiems pasiūlyta degtinę gerti vietoje.

Ant durų – spyna

Nors verslininkai ir rado landą, kaip alkoholinius gėrimus išsinešti parduoti ir po 22 valandos, kai kurios kavinės-naktinės parduotuvės užsidarė.

Žurnalistus pasitiko tamsūs bistro, esančio Taikos prospekte, langai. Ši vieta taip pat buvo itin mėgstama tų, kurie naktį pritrūkdavo svaigalų. Tiesa, ant kavinės durų buvo pakabintas informacinis pranešimas, kad jos durys atsivers 1 valandą nakties.

Dar viena Alkoholio kontrolės įstatymo pataisos „auka“ – buvusiame „Viktorijos“ viešbutyje veikusi kavinė-naktinė parduotuvė. Ant jos durų antradienio vakarą buvo pakabinta didžiulė spyna.

„Mes niekada nepažeidžiame įstatymų, o dabartinių reikalavimų negalime įvykdyti, todėl ir reikėjo užsidaryti. Darbo neteko du žmonės“, – teigė duris užvėrusios kavinės savininkė Alvyda Karvelienė.

Kioskai – irgi be alkoholio

Pagrindinė priežastis, kodėl teko uždaryti įstaigą, – ji neatitiko viešojo maitinimo įstaigai keliamų reikalavimų.

„Viešojo maitinimo įstaigos sąvoka yra apibrėžta Alkoholio kontrolės įstatyme. Kol kas nespėjome, tačiau tikrai patikrinsime rizikingiausias uostamiesčio vietas ir jei jos neatitiks viešojo maitinimo įstaigai keliamų reikalavimų, teks stabdyti jų veiklą“, – teigė Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Antanas Bauža.

Nuo šių metų prekyba alkoholiu uždrausta ir kioskuose – laikinuose statiniuose, į kuriuos žmonės negali patekti, o prekyba vyksta per langelį.

Pernai Klaipėdos savivaldybė buvo išdavusi 12 leidimų prekiauti kioskuose. Šiemet išduotas tik vienas.

Beje, uostamiestyje jau kelerius metus buvo ribojamas prekybos alkoholiu iš kioskų laikas – silpnus svaigalus buvo galima parduoti tik nuo 16 iki 22 val.

Kitos Alkoholio kontrolės įstatymo pataisos:

Alkoholio pardavinėti ir vartoti nebegalima sporto renginių metu, salėse, kur vyksta šie renginiai.

Nuo 2013 metų mažmeninėje prekyboje nebeliks vadinamųjų bambalių – sidras, alus, jo mišiniai alkoholiniai kokteiliai bus pardavinėjami ne didesnėje nei vieno litro taroje.

Nuo 2013 metų mažmeninėje prekyboje nebebus galima pardavinėti alaus, stipresnio nei 7,5 laipsnio. Tokį bus galima pilstyti tik viešojo maitinimo įstaigose.

Nuo 2016 metų degalinėse turėtų būti visiškai draudžiama prekyba alkoholiniais gėrimais.

Komentarai

Kazimieras Sinkevičius, Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Prevencijos skyriaus viršininkas

Reidus organizuosime ne tik uostamiestyje, bet ir visoje Klaipėdos apskrityje. Tikrinsime, ar alkoholiu neprekiaujama iš kioskų, ar laikomasi draudimo svaigalus parduoti išsinešimui po 22 val. viešojo maitinimo įstaigose. Patruliams jau dabar yra nurodyta prižiūrėti, kaip vyksta prekyba svaigalais viešojo maitinimo įstaigose. Per reidus dvi savaites kavinių, barų darbuotojus tik informuosime apie įsigaliojusį draudimą parduoti alkoholį išsinešti. Tikimės, jog žmonės bus sąmoningi ir laikysis įstatymų. Kita vertus, įsigaliojusi Alkoholio kontrolės įstatymo pataisa yra dviprasmiška, neišbaigta, tačiau Seimo negaliu kritikuoti. Kaip nustatyti, ar kavinėje svaigalai klientui buvo parduoti išsinešti, ar vartoti vietoje, tačiau vartotojas pats sugalvojo butelį išsinešti?

Gražina Belian, Narkotikų, tabako ir kontrolės departamento direktoriaus pavaduotoja

Mes jau spėjome įsitikinti, jog Alkoholio kontrolės įstatymo pataisa yra veiksminga. Užvakar Vilniuje surengėme reidą ir neberadome nė vieno kiosko, iš kurio būtų prekiaujama svaigalais. Kalbant apie išsinešimo po 22 val. draudimą viešojo maitinimo įstaigose, yra įstatymas ir jo nepergudrausi. Jei parduodamas butelis, jis atsukamas, tačiau klientui paduodamas kamštelis ir jis pirkinį išsineša, tai – akivaizdus įstatymo pažeidimas. Aišku, kiekvienas atvejis individualus. Gal tikrai, jei žmogus sėdėjo kavinėje, vartojo svaigalus, o nugertą butelį nusprendė išsinešti, tai nėra nusižengimas. Kiekvieną atvejį reikės nagrinėti individualiai. Viena aišku, kad klientui, kuris viešojo maitinimo įstaigoje nusipirko alkoholinių gėrimų ir juos išsinešė, niekas negresia. Atsakomybė taikoma tik juridiniams asmenims – viešojo maitinimo įstaigoms. Bauda už tai, kad alkoholis parduotas išsinešti, siekia nuo 500 iki 2 tūkst. litų. Jei toks pat pažeidimas padaromas antrą kartą, baudos dydis jau išauga nuo 2 tūkst. iki 5 tūkst. litų.