Per tris savaites investuotojai įsigijo dviejų metų trukmės Vyriausybės taupymo lakštų už 8,9 mln. Lt. Kaip nurodo Finansų ministerija, ši vertybinių popierių emisija sulaukė didžiausio investuotojų susidomėjimo nuo 2009 metų gegužės, kai buvo atnaujintas taupymo lakštų platinimas.

Už vertybinius popierius mokamos 2,9 proc. metinės palūkanos. Panašias palūkanas už tokios pat trukmės indėlį moka ir kai kurie mažesni šalies bankai.

Kaip nurodo ministerija, ateityje bus platinamos ir vienų, ir dvejų metų taupymo lakštų emisijos.

Nuo antradienio pradedama platinti antroji dviejų metų trukmės (palūkanų norma lieka 2,9 proc.) taupymo lakštų emisija. Vertybiniai popieriai platinami internetu ir Lietuvos pašto skyriuose.

Grynus pinigus pakeitė valstybių obligacijos

Lietuvos finansų maklerių asociacijos prezidentas Marius Dubnikovas DELFI sakė, kad yra padidėjęs ir investuotojų susidomėjimas valstybių, o taip pat ir Lietuvos obligacijomis.

„Pastebėjau, kad padidėjo susidomėjimas obligacijomis, o ypač valstybių obligacijomis, kur yra garantija. Galima pasakyti taip, kad jeigu pas kai kuriuos investuotojus apskritai nebuvo obligacijų arba jų buvo labai mažai, tai dabar jos sudaro 20-30 proc. portfelio. Paprastai kalbant, grynus pinigus pakeitė valstybių obligacijos“, – komentavo jis.

„To priežastis yra labai paprasta – įmonės suprato, kad gryni pinigai yra irgi rizikingi, ypač po banko griūties. Jeigu po banko griūties pinigų indėliuose reikia laukti mėnesį, tai valstybės obligacijomis gali disponuoti iš karto, nes gali jas parduoti iš karto“, – aiškino pašnekovas.

Pasak M. Dubnikovo, padidėjo ir Lietuvos obligacijų populiarumas.

„Prieš Naujuosius metus buvo įtampos dėl „Snoro“ griūties ir diskusijų dėl biudžeto priėmimo. Tai Lietuvos obligacijų kainą buvo išauginę 1,5 proc. punkto lyginant su normaliu lygiu. Todėl 2014 m. planuojamos išpirkti Lietuvos obligacijos eurais buvo pradėjusios duoti 5 proc. ar didesnes palūkanas. Šiandien jos yra nukritusios iki 4,2 proc. Tai labiausiai ir yra rezultatas to, kad investuotojai pradėjo jomis domėtis. Įprastas palūkanų lygis šioms obligacijoms yra 3,5-3,7 proc., taigi jos labai sparčiai artėja prie normalaus lygio“, – komentavo pašnekovas.

Iš viso 2011 metais investuotojai įsigijo taupymo lakštų už 26,6 mln. Lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)