Kiekvienas lietuvis kiaulienos ir gaminių iš jos suvalgo vidutiniškai maždaug po 70 kilogramų per metus. Tai - dvigubai daugiau, nei užauginama mūsų šalyje. Todėl mėsos perdirbimo įmonės daugiau nei pusę kiaulienos ir apie 10 proc. perdirbti skirtos jautienos perka užsienyje.

Pasak Mažeikių mėsinės direktoriaus Remigijaus Petraičio, "šiemet Europoje mėsa nuolat brango, nes jos ėmė trūkti, o kainos ypač šoktelėjo spalį ir kyla iki šiol".

Jo teigimu, žaliavos kainoms įtakos daro sienas atvėrusi Kinija. Į ją šįmet ypač daug išvežta pigių kiaulienos produktų, todėl mėsos sandėliai Europoje šiuo metu visiškai ištuštėję. Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacija apskritai prognozuoja, kad kitąmet maisto produktų indeksas pasieks rekordines aukštumas.

Teigiama, kad jau kitų metų pradžioje mėsos produktai pabrangs maždaug 10–12 proc. Mėsos perdirbimo įmonės „Agrovet” vadovas Augenijus Gudžiūnas kol kas susilaikė nuo vartotojus bauginančių prognozių. Pasak jo, mėsos žaliava šiais metais nuolat brango. Tik dabar jos kaina bent jau liovėsi kopusi aukštyn. „Vis dėlto kur kas daugiau nerimo kelia pasaulyje vykstantys ir nieko gera nežadantys makroekonominiai pokyčiai. Jie turės daug didesnės įtakos maisto kainoms nei koks nors padidėjęs kinų pirkinių krepšelis”, – sakė A.Gudžiūnas.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją