Pasak „DNB Market“ Valiutų ir palūkanų normų prekybos skyriaus vadovo Artūro Kampano, nuo 2010 m. gegužės euras smunka su tam tikrais pertrūkiais. Euras ėmė smukti prasidėjus Graikijos problemoms.

„Po to euras atsigavo, o dabar nesustodamas su tam tikrais pertrūkiais smunka jau pusę metų. Jau visą mėnesį tai vyksta pašėlusiu greičiu – per pusantro mėnesio dolerio atžvilgiu euras nusmuko 8 proc. Tai valiutai yra daug”, - DELFI kalbėjo A. Kampanas. Svaro atžvilgiu euras smuko 5,5 proc. Smunka ir Lenkijos zloto kursas, tačiau tai A. Kampanas laiko ne euro, o besivystančių šalių problema.

„Reikia šnekėti apie ilgesnį periodą – jeigu euras ir toliau išliks pigus, o litas susietas su euru, tai iš principo reiškia, kad Lietuvos konkurencinės pozicijos turi sustiprėti ne euro rinkose. Čia šnekame apie keletą rinkų – Didžiąją Britaniją, kažkiek Skandinaviją. Tačiau pagrindinė rinka - euro zona, tarkime, Vokietija, tai čia kažkas dramatiškai keistis turbūt neturėtų“, - apie pasekmes Lietuvos verslui svarstė A. Kampanas.

Pašnekovo nuomone, visų pirma euro smukimas neigiamai gali paveikti verslą, importuojantį iš Rusijos, Kinijos. „Kadangi doleris brangsta, viską atitinkamai reikės perkainoti lentynose. Jeigu nepavyksta perkainoti, reiškia, tai slegia kompanijos pinigų srautus, o tai - visos galimybės rizikos atsvėrimui“, - sakė bankininkas.

Pasak A. Kampano, euro smukimo priežastys daugiausia politinės – euro zonos lyderiai niekaip nesusitaria, kaip išspręsti susidariusias problemas. Specialistas pastebi, kad kol kas iš Tarptautinio valiuotos fondo lyderių, kitų didžiausių finansų institucijų girdime neramius signalus. „Kad kitąmet pasauliui bus sunku, akivaizdu, bet ar dėl to būtinai dar labiau turi kristi euras, neaišku. Lygiai taip pat bus blogai ir JAV, ir Europai“, - prognozavo A. Kampanas.

Ar euro smukimas paveiks įvairiose šalyse plušančius lietuvius emigrantus?

„Jei emigrantas gyvena toje šalyje, jam pinigus, žinoma, reikėtų laikyti tos šalies valiuta – Didžiojoje Britanijoje svarais, Vokietijoje – eurais, Norvegijoje - kronomis. Jeigu pinigus į Lietuvą siunčia eurais, iš principo niekas nesikeičia, nes euras susietas su litu. Galbūt šiokios tokios naudos gali turėti tie giminės arba jie patys, jei dirba Norvegijoje arba Britanijoje - tos valiutos kol kas laikinai linkusios brangti euro atžvilgiu, galbūt dėl to galima gauti kažkokių papildomų pajamų“, - sakė „DNB Market“ Valiutų ir palūkanų normų prekybos skyriaus vadovas.

S.Besagirskas: šiandien doleris euro atžvilgiu labai pervertintas

Sigitas Besagirskas
„Smukimas pakankamai laikinas ir labiausiai nulemtas lūkesčių. Jei palygintume rinkoje esančias pinigų mases – dolerių ir eurų – mano asmenine nuomone, šiandien doleris euro atžvilgiu netgi labai pervertintas“, - teigė Pramonininkų konfederacijos Ekonomikos ir finansų departamento direktorius Sigitas Besagirskas.

Pasak S. Besagirsko, gamintojams, kurie eksportuoja į Rusijos rinką, tai stipriai nepasijaus – jie daugiausia perka ir parduoda dolerinėse zonose. „Tuo metu eksportuojantys į Vakarų Europą gali tapti truputį mažiau konkurencingi, mat žaliavų kainos nekrenta. Bet šiandieninis svyravimas pakankamai nežymus, taip kad kažkokio reikšmingo pokyčio rinkos nepastebės“, - kalbėjo S. Besagirskas.

Jo manymu, jau sausį matysime kitas bangas - euras truputį kils.

LB dėl ko jaudintis nemato

„Priežastys įvairios. Aišku, yra neramumų, neapibrėžtumo euro zonoje, kitas dalykas – Europos centrinio banko (ECB) veiksmai. Kaip žinia, ECB praėjusią savaitę sumažino palūkanų normas, rinka prognozuoja, kad palūkanų normos dar bus mažinamos. Paprastai palūkanų mažinimas susijęs su tos valiutos kurso mažėjimu – tai bendra taisyklė, kuri šioje vietoje irgi galioja“, - sako Lietuvos banko (LB) Rinkos operacijų departamento direktorius Arvydas Kregždė.

Pasak A. Kregždės, faktiškai svaras gana stabilus euro atžvilgiu. Jei pažiūrėsime į svaro kursą euro arba lito atžvilgiu prieš metus ir šiandien, skirtumas bus mažesnis nei 1 proc.

„Per metus svyravimai taip pat buvo labai nedideli – didžiausia mažiausia reikšmė per metus skiriasi maždaug 8 proc. Valiutų rinkoje 8 proc. per metus - tokie svyravimai labai nedideli, įprasta, kad per dieną valiuotos svyruoja 2-3 proc. Tad čia nematyčiau kažko ypatingo, tai labai natūralus dalykas“, - kalbėjo A. Kregždė.

Per pastarąsias dvi savaites euras dolerio atžvilgiu nusmuko smarkiau. Pasak A. Kregždės, svaras stabilesnis su euru, nes Anglijos ir euro zonos ekonomikos labiau susijusios. Tuo metu JAV ir euro zonos ekonomikos susijusios mažiau, tad ir dolerio svyravimai euro atžvilgiu didesni.

„Turbūt per savaitę euras dolerio atžvilgiu susilpnėjo 3 proc. Tai yra susilpnėjimas, bet ne kažkas tokio, dėl ko mes turėtume labai jaudintis. Kartais prie tokių svyravimą priveda ir rinkos techniniai svyravimai“, - tvirtino LB atstovas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją