Motorlaivis „Kapitonas Kaminskas“ plaukė iš Bilbao į Sankt Peterburgą, kai Biskajos įlankos rajone Prancūzijos jūrų aviacija greta laivo aptiko 7 kilometrų ilgio ir 150 metrų pločio išsiliejusių naftos produktų dėmę. Pilotų iškviestas Pakrančių apsaugos kateris pareikalavo sustoti ir plaukti į Bresto uostą. Ten uosto kontrolės (Port State Control) inspektoriai kruopščiai apžiūrėjo Lietuvos laivą ir pateikė tik tris nereikšmingas pastabas, nesusijusias su šiuo įvykiu.

„Uosto kontrolės inspektoriai patikrinę neaptiko naftos išsiliejimo iš šio laivo pėdsakų. Balkerio kapitonas Aleksandras Sbitnevas taip pat kategoriškai pareiškė, jog naftos produktai neištekėjo. Anot jo informacijos, netoli „Kapitono Kaminsko“ sulaikymo vietos buvo dar du laivai. Mes iškart pasamdėme advokatą, kuris Prancūzijos teisme gins kompanijos interesus“, - „Klaipėdai“ sakė Lietuvos jūrų laivininkystės generalinis direktorius Vytautas Vismantas.

Teismo kaltinimo užteršus jūrą pateikimas - gana sudėtingas procesas. Šiais metais pagal tokį pat kaltinimą Bresto uoste sulaikyta 17 laivų su įvairių šalių vėliavomis, tačiau dar neįvyko nė vienas teismo posėdis.

„Kapitono Kaminsko“ byla bus nagrinėjama tik kitų metų gegužę. Kol kas balkeris paleistas už 230 tūkst. eurų užstatą.

Pasak V.Vismanto, laivininkystė jau susisiekė su draudimo kompanija, kurioje laivas apdraustas ir nuo tokių atvejų. Ši žada artimiausiu metu bendrovei grąžinti užstato sumą ir kaip suinteresuota pusė taip pat dalyvauti teismo procese.