„PVM lengvatos, ką rodo visa patirtis, nėra naudingos vartotojams yra naudingos tik įmonių savininkams, jeigu kalbame apie platesnę vartotojus ir paslaugų naudotojus, nėra ko kalbėti apie PVM lengvatas“, - kalbėjo premjeras Andrius Kubilius, siūlydamas naikinti lengvatą viešbučiams ir nepalaikyti siūlymų naujoms lengvatoms.

Jo partijos kolega konservatorius Vitas Matuzas skaičiuoja, kad pernai pirmą pusmetį, nepaisant lengvatinio PVM tarifo, viešbučių sektoriuje kainos išaugo 7,7 proc., mažėjo darbuotojų atlyginimai, o pratęsus šią lengvatą biudžetas netektų apie 17 mln. litų.

Opozicinės socialdemokratų partijos atstovė Birutė Vėsaitė siūlė palikti lengvatą.

„Neatsisakykime šitos lengvatos, viešbučių sektoriuje dirba mažiausiai apmokami darbuotojai. Jeigu grįšime prie įprastinio PVM, ar neatbaidysime dalies užsienio turistų? Jeigu prasidėjo augimas viešbučių sektoriuje, tą PVM 9 proc. reikia išlaikyti, nes tai eksporto dalis“, - iš tribūnos kalbėjo B. Vėsaitė.

Svarstymo metu atmesti siūlymai taikyti lengvatinį PVM tarifą šviežioms daržovėms, kokybiškam maistui, vaikų automobilinėms kėdutėms, dviratininkų šalmams, malkoms ir angliai ir dujoms, kuomet šios naudojamos šildymui.

Šiemet 20 proc. augusio viešbučių sektoriaus atstovai tvirtina, kad toks žingsnis Seime gali sužlugdyti atsigaunančią sritį. Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija teigia, kad šiemet taikomas 9 proc. PVM tarifas apgyvendinimo paslaugoms ne tik sugrąžino Lietuvos viešbučiams konkurencingumą, bet ir sukūrė apie 1,6 tūkst. naujų darbo vietų.

„PVM tarifo sumažinimas turėjo akivaizdžią teigiamą įtaką ne tik verslui, bet ir valstybės biudžetui, nes Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, per pirmąjį šių metų pusmetį viešbučių sektorius sumokėjo 20,8 proc. daugiau įvairių mokesčių valstybei, negu per atitinkamą 2010 metų laikotarpį. Iš viso net 40,4 mln. Lt“, - sako asociacijos viceprezidentas Artūras Vainora.

Ieškodami 1,2 mlrd. litų kitų metų biudžetui Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratai, Liberalų sąjūdis bei Liberalų ir centro sąjunga sutarė karpyti išlaidas, mažinti pervedimus į privačius pensijų fondus iki 1,5 proc., įvesti prabangaus nekilnojamo turto (NT) mokestį , o automobilių mokesčio svarstymą nukėlė į pavasarį. Sumažintos pensijos turėtų būti visiškai atkurtos nuo sausio.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją