Nuostata dėl dar metams pratęsiamų sumažintų bedarbių pašalpų turėtų būti įrašyta į Socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo laikinojo įstatymą.

Ketvirtadienį Seimas palaikė komiteto sprendimą ir galutinai atmetė Nedarbo socialinio draudimo įstatymo pataisas, kuriomis siūlyta, kad didžiausia bedarbio pašalpa sudarytų ne daugiau 45 proc. draudžiamųjų pajamų. Kitąmet tai būtų 669 Lt.

Už tokią išeitį balsavo 71, prieš – 1, o 18 Seimo narių susilaikė.

Socialdemokratas Algirdas Sysas piktinosi, kad nesvarbu, kokiame įstatyme įrašyta nuostata, tačiau jos esmė lieka ta pati – bedarbio pašalpa lieka sumažinta.

„Opozicija siūlė visiškai atmesti šitą projektą, o jūs siūlote šį atmesti, bet nuostatą perkelti į kitą įstatymą. Labai saliamoniškas sprendimas. Nedarbas ir taip žmogui yra nelaimė, o dabar nedarbo draudimo išmoką siūloma palikti tokią pat mažą“, – kalbėjo jis.

Šiuo metu galioja laikinasis įstatymas. Seimas dvejiems metams – 2010-2011 m. – buvo priėmęs sprendimą nustatyti fiksuotą didžiausią bedarbio pašalpą – 650 Lt, kuri yra maždaug tokia pati, kaip ir minimali alga atskaičius mokesčius.
Nuolatiniame įstatyme numatyta, kad bedarbio pašalpa negali viršyti 70 proc. draudžiamųjų pajamų. Jeigu ji galiotų kitąmet, bedarbio pašalpa būtų 1049 Lt.
Trečiąjį šių metų ketvirtį nedarbo lygis Lietuvoje buvo 15 proc. Darbo oficialiai ieškojo daugiau nei 230 tūkst. bedarbių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)