Seimo nario Mečislovo Zasčiurinsko pateiktas pasiūlymas toliau bus nagrinėjamas Seimo posėdyje. Analogišką grupės parlamentarų pataisą numatoma pradėti svarstyti antradienio Seimo posėdyje.

Seimo nariai tvirtina, kad toks pervedimų stabdymas būtų laikinas.

„Pensiniai fondai nežlunga, nes jie turi sukaupę 4 mlrd. Lt ir toliau jais disponuos, ir toliau gaus po 50 mln. Lt pajamų kasmet. Nemačiau nė vieno pensinio fondo, kuris parodytų gerą valią ir suprasdamas sunkmetį, susimažintų sau tuos mokesčius“, – siūlymą palaikė socialdemokratas Algirdas Sysas.

Tokiems planams kategoriškai priešinasi liberalios partijos.

„Mano supratimu, tokia pataisa yra labai pavojinga, nes norėdami išspręsti momentinį dalyką – pablogėjo prognozės ir dėl to deficitas bus didesnis, mes norime paimti ir nusavinti arba nemokamai pasiskolinti visų dirbančiųjų arba iš esmės visų dirbančiųjų pinigus, kurie kaupiami jų asmeninėse sąskaitose“, – komiteto posėdyje piktinosi Liberalų ir centro sąjungos frakcijos narys Artūras Melianas.

Jo nuomone, toks sprendimas būtų antikonstitucinis.

Seimo narys siūlė kompromisą – sutarti su pensijų fondais, kad jie savo pinigus investuotų į Vyriausybės vertybinius popierius.

„Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos narys Algimantas Dumbrava abejojo tokio sprendimo nauda.

„Aš matau čia savęs išgelbėjimą kito sąskaita. Mes išgelbėsime valstybinę instituciją „Sodrą“, o pensijų fondai tegul gyvena, kaip nori“, – kalbėjo Seimo narys.

Pensijų fondų vardu kalbėjęs Lietuvos gyvybės draudimo įmonių asociacijos vadovas Artūras Bakšinskas tvirtino, kad projektuose neįvertintos visos tokio pasiūlymo neigiamos pasekmės.

„Mes kalbame, kad nebus jokių pasekmių. Projekto aiškinamajame rašte nurodoma vienintelės neigiamos pasekmės dalies pensijų dalyvių nepasitenkinimas ir pensijų kaupimo bendrovių nepasitenkinimas. O kur visos kitos? Kur pasitikėjimas valstybe, kur žmogaus apsisprendimas, ar jis liks Lietuvoje, ar išvažiuos į užsienį? Kur pensijų dalyvavimo sistemoje tarpininkų tolesnis likimas? Šioje sistemoje dirba daugybė žmonių, bus sustabdytos kitos paslaugos“, – kalbėjo jis.
Kitąmet pervedimams į privačius pensijų fondus numatyta skirti 359 mln. Lt.

DELFI primena, kad sumažėjus ekonomikos augimo prognozei, biudžete atsivėrė papildoma maždaug 1 mlrd. Lt skylė. Vyriausybė nusprendė 4 proc. valstybės biudžeto išlaidas ir 50 proc. atstatyti sumažintas pensijas.

Tačiau tokiam scenarijui pasipriešino Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcija, nusprendusi ieškoti kitų galimybių taupyti.

Ši Vyriausybė pervedimus į privačius pensijų fondus nuo 5,5 proc. iki 3 proc. sumažino nuo 2009 m. sausio, o nuo tų pačių metų liepos – iki 2 proc.

Privačiuose pensijų fonduose dalį savo pensijos kaupia daugiau nei 1 mln. dirbančiųjų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją