"Suskystintas dujų" beveik visą akcijų paketą turinti "Itera Lietuva" bus prijungta prie Vakarų Lietuvos pramonės ir finansų korporacijos, ir korporacija valdys "Suskystintų dujų" įmonę tiesiogiai. Galima sakyti, kad akcijų turėtojas koncentruoja turtą. Bet iš esmės niekas nesikeičia, nes Vakarų Lietuvos pramonės ir finansų korporacijos beveik 100 procentų akcijų priklauso man, taip pat mano nuosavybėje visas" Itera Lietuva" akcijų paketas", - Eltai komentavo žinomas verslininkas Antanas Bosas.

Jis yra Darbo partijos pirmininko pavaduotojas, "Suskystintų dujų" valdybos pirmininkas.

"Suskystintos dujos" dabar turi apie 40 degalinių ir dujomis aprūpina buitinius vartotojus bei autotransporto savininkus. Šiuo metu jai priklauso apie 20-22 proc. suskystintų dujų rinkos, bendrovės pardavimai pernai siekė 59,7 mln. litų.

Savarankišką veiklą "Suskystintos dujos" pradėjo 2001-ųjų pradžioje, ji sukurta iš buvusio "Lietuvos dujų" bendrovės padalinio. 2003 metų gegužės pradžioje "Itera Lietuva" valstybei už 93,7 proc. "Suskystintų dujų" akcijų sumokėjo 7,15 mln. litų ir perėmė jos valdymą. Dabar "Itera Lietuva" valdo 97,13 proc. akcijų.

"Itera Lietuva" iki 2002 metų pabaigos Lietuvai tiekė gamtines dujas, šiuo metu tuo verslu neužsiima. 2001 metais šiai bendrovei teko apie 20 proc. gamtinių dujų importo.

Pernai spalį buvo paskelbta, kad, keičiant Vakarų Lietuvos pramonės ir finansų korporacijai priklausančių bendrovių valdymo modelį, per pusantrų metų korporacijos vadovai turėtų perimti konkrečių korporacijos valdomų įmonių akcijas.

Vakarų Lietuvos pramonės ir finansų korporacijos valdybos pirmininkas A.Bosas tada teigė, jog reformų procesas užtruks iki pusantrų metų, o per tą laiką pagrindiniai korporacijos akcininkai ir valdybos nariai - Antanas Bosas, Rimandas Stonys, Sigitas Paulauskas ir Martinas Gusiatinas - perims konkrečių Vakarų Lietuvos pramonės ir finansų korporacijos valdomų įmonių akcijas.

Trečiadienį A.Bosas Eltai teigė, jog tai jau padaryta, bet išsamiau to nekomentavo.

Vakarų Lietuvos ir pramonės finansų korporacija įkurta 1993 metais. A.Bosas patikslino anksčiau skelbtą informaciją, kad tarp korporacijos įmonių buvo gamtinių dujų importuotoja į Lietuvą - energetikos bendrovė "Dujotekana".

"Ne, ji niekada nebuvo korporacijos įmonė", - sakė Vakarų Lietuvos pramonės ir finansų korporacijos savininkas.

Jis taip pat teigė, kad korporacijai nepriklauso naftos gavybos kompanija "Geonafta".

2001 metais "Itera Lietuva" bendrovės 45 proc. akcijų priklausė JAV įregistruotai kompanijai "Itera Energy", valdančiai dujų versloves Rusijoje, taip pat parduoda vartotojams įvairiose Europos šalyse ne tik savo, bet ir Kazachstane bei Turkmėnistane išgaunamas dujas. Likusius 55 proc. "Itera Lietuva" akcijų kaip fiziniai asmenys valdė Vakarų Lietuvos pramonės ir finansų korporacijos vadovai.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją