Tolesnis darbotvarkės likimas buvo sprendžiamas Seimo frakcijų seniūnų sueigoje, diskusijos buvo tęsiamos ir frakcijose.

Galiausiai teisės aktas dėl pensijų fondų lėšų nusavinimo buvo išimtas iš darbotvarkės. Dėl to susitarė ir visi valdantieji.

Konservatoriai dėl pensijų fondų susimokė su opozicija?

Liberalų ir centro sąjungos lyderis Algis Čaplikas pasipiktino, kad didžiausia koalicijos partnerė Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai neva susimokė su opozicija ir ketina priimti sprendimą atsisakyti pervedimų į privačius pensijų fondus. Tam liberalcentristai esą negali pritarti.

Šiuo metu pervedimai į privačius antrosios pakopos pensijų fondus sudaro 2 proc. Projekte pasiūlyta, kad nuo kitų metų pradžios pervedimai sumažėtų iki 0 proc.

„Šiandien ryte (ketvirtadienį – DELFI) netikėtai buvo įtrauktas įstatymo projektas, kurį galima pavadinti privačių pensinių fondų likvidavimu. Mes atkreipėme konservatorių dėmesį, kad tai laužo visus koalicinius susitarimus ir kad mes šio klausimo neleisime palikti darbotvarkėje. Tai yra klausimas, kuris paliečia milijoną žmonių, mokėjusių savo pinigus į privačius pensijų fondus. Pasirodo, konservatoriai užkulisiuose yra sutarę su opozicija likviduoti privačius pensijų fondus. Tam mes tikrai nepritarsime“, – žurnalistams sakė jis.

A.Čaplikas piktinosi, kad tai esą rodo, kad valdančioji koalicija jau yra kita.

„Kai norima pažaisti priimant biudžetą su opozicija, tada reikia suprasti, kad keičiasi ir visa dauguma. Jeigu konservatoriai nori priimti biudžeto įstatymo projektą kartu su opozicija, reiškia, kad šiandien Seime yra kita dauguma“, – kalbėjo jis.

Atsisakyti pervedimų į privačius pensijų fondus numatančio Pensijų sistemos reformos įstatymo pataisą registravo keletas Seimo narių, priklausančių tiek opozicijai, tiek valdantiesiems: socialdemokratai Algirdas Sysas ir Edmundas Jonyla, mišriai Seimo narių grupei priklausanti Rima Baškienė, Darbo partijos frakcijos narys Mečislovas Zasčiurinskas.

Prie projekto rengimo taip pat prisidėjo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotojai Vincė Vaidevutė Margevičienė ir Arvydas Vidžiūnas.

Susitarė išimti iš darbotvarkės

Po pasitarimo pas Seimo pirmininkę I. Degutienę valdančiosios partijos galiausiai sutarė išbraukti iš darbotvarkės nesutarimų keliantį teisės aktą, kuriuo norima nusavinti pervedimus į privačius pensijų fondus.

Liberalų sąjūdžio pirmininkas, susisiekimo ministras Eligijus Masiulis pensijų fondų nusavinimo įstatymo įtraukimą į darbotvarkę vertino kiek švelniau nei jo kolega A. Čaplikas. Jis pavadino tai nesusipratimu, mat klausimas nebuvo derintas su koalicijos partneriais.

„Manome, kad tų 2 proc. atėmimas iš privačių pensijų fondų reikštų galutinį pensijų reformos sužlugdymą, reikštų, kad gyvenama tik šia diena bei nesirūpinama tais žmonėmis, kurie dirba, yra darbingo amžiaus ir kurie bando ateityje susikurti saugesnę socialinę aplinką“, - teigė E. Masiulis.

Pasak E. Masiulio, pas I. Degutienę susitarta klausimą išimti iš darbotvarkės ir ramiai svarstyti kitų metų biudžeto projektą. Balsavimas šį susitarimą patvirtino – klausimas iš darbotvarkės išties buvo išbrauktas.

I.Degutienė: klausimas darbotvarkėje atsidūrė netikėtai

Seimo pirmininkė I. Degutienė teigė, kad Pensijų sistemos reformos įstatymas į darbotvarkę buvo įtrauktas visiškai netikėtai. Anot parlamento vadovės, seniūnų sueigoje įtraukti jį į šios dienos darbų planą pasiūlė Socialinių reikalų ir darbo komiteto biuro darbuotoja. Ji neva paminėjo, kad klausimas susijęs su biudžetu, pasakė jo numerį, tačiau politikai nesiaiškino, kokia teisės akto projekto esmė.

Pasak I. Degutienės, jokio sąmokslo su opozicija nebuvo, nors, anot politikės, nėra nieko naujo, kad liberalai priešinasi privačių pensijų fondų lėšų nusavinimui.

„Tas nesusipratimas įvykęs dėl to, kad tokį projektą, kokį aš atnešiau seniūnų sueigai, ten nebuvo to įstatymo įrašyto. Aš, atvirai pasakius, net pati pasimečiau, iš kur jis atsirado. O paskui visi tik prisiminėm, kad seniūnų sueigos pabaigoje Socialinių reikalų ir darbo komiteto biuro darbuotoja pasakė įrašyti tokį ir tokį įstatymo numerį, kuris susijęs su įstatymu ir niekas nesigilino, koks tas pavadinimas. O kada pamatė, tai tada pamatė, kad čia apie tuos 2 proc. į fondus“, - sakė I. Degutienė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją