Dėl prastėjančios ūkio padėties kitų metų biudžete atsivėrus maždaug 1 mlrd. litų skylei be kitų priemonių Vyriausybė nusprendė taupyti ir tik iš dalies – 50 proc. - atstatydama prieš dvejus metus buvusias pensijas. Tačiau tokios idėjos papiktino šalies vadovę Dalią Grybauskaitę, kuri dar kartą pakartojo, kad pensininkų sąskaita taupyti neleis.

„Taupyti reikia, kritinė situacija nesibaigia, bet ne labiausiai pažeidžiamų piliečių sąskaita. Todėl nepalaikysiu, kad tai būtų daroma pensininkų sąskaita“, - teigė ji.

Seimo pirmininkė Irena Degutienė pareiškė, kad gali būti taupoma ir sustabdant pervedimus iš „Sodros“ į privačius pensijų fondus.

„Galimas šaltinis – tai, ką mūsų kaimynai latviai ir estai yra padarę prieš porą metų. Tai nepervesti šiandieną iš „Sodros“ pinigų, dviejų procentų į privačius pensijų fondus. (...) Laikinai iš tikrųjų galima sutaupyti, nepervesti, ir tai yra apie 400 mln. litų iš karto“, - antradienį teigė I.Degutienė.

Seimo Darbo partijos frakcijos narys Mečislovas Zasčiurinskas Seimo posėdžių sekretoriate užregistravo pasiūlymą dėl Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžeto 2012 m. rodiklių patvirtinimo įstatymo projekto. Jis taip pat siūlo atsisakyti 2 proc. valstybinių pensijų socialinio draudimo įmokų pervedimo į privačias pensijų kaupimo bendroves ir taip gauti papildomų lėšų pensijų atstatymui.

„Pensijų kaupimas privačiose kaupimo bendrovėse yra kiekvieno žmogaus asmeninis apsisprendimo reikalas. Valstybinio socialinio draudimo biudžetas yra sunkioje finansinėje būklėje, todėl manau, kad socialinio draudimo fondo ar valstybės biudžeto lėšų pervedimas į privačius kaupimo fondus yra netikslingas“, ― sako M. Zasčiurinskas.

Sužlugdys pensijų reformą

Mindaugas Gedeikis
Tokius besikaupiančius pasiūlymus Pensijų fondų dalyvių asociacijos (PFDA) pirmininkas Mindaugas Gedeikis vadina diskriminacija.

„Buvo žadėta ir tiems, kurie kaupia pensijų fonduose, kad ir jiems įmokos bus atstatytos, o dabar kalbama apie visišką jų sustabdymą, čia išeina diskriminacija vienos socialinės grupės atžvilgiu“, - sako jis. PFDA skaičiuoja, kad kiekvienais metais privačių pensijų kaupėjai per metus praras apie 400 mln. litų, jeigu pervedimas bus sustabdytas.

Lietuvos laisvosios rinkos instituto ekspertė Kaetana Leontjeva teigia, kad su pasiūlymais stabdyti pervedimus siūloma nacionalizuoti maždaug milijono žmonių, dalyvaujančių antroje pensijų kaupimo pakopoje, turtą.

„Apskritai yra amoralu sustabdyti pervedimus į privačius pensijų fondus. Toks siūlymas turėtų būti tabu, pensijų reforma apskritai yra ant sužlugdymo ribos ir pervedimų sustabdymas būtų paskutinis smūgis šiai reformai. Tai, kas yra siūloma, tolygu milijono dirbančiųjų žmonių nuosavybės nacionalizavimui. Ankstesni pervedimų sumažinimai bus svarstomi Konstituciniame Teisme, gali būti, kad jie bus pripažinti nuosavybe ir gali tekti jei ne kompensuoti, tai bent atstatyti juos, ir kol nėra teismo išvados, šios sistemos dar labiau darkyti negalima“, - DELFI sakė K. Leontjeva.

2004 m. startavusi Pensijų kaupimo sistema numatė, kad valstybė į pensijų fonduose esančias kaupiančiųjų sąskaitas perves po 5,5 proc. dirbančiojo pajamų. 2008 m. pabaigoje ruošiantis dideliam ūkio nuosmukiui buvo nuspręsta sumažinti įmokas nuo 5,5 iki 3 proc., vėliau jos buvo sumažintos iki 2 proc. tikintis, kad ekonomikai augant pervedimai bus grąžinti į buvusį lygį.

Pensijų fondų valdytojų duomenis, per 2009-2011 metus dėl sumažintų įmokų būsimieji pensininkai prarado maždaug 1,5 mlrd. litų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją