„Vyriausybė vienbalsiai patvirtino visus 2012 metų biudžeto dalykus: valstybės, savivaldybių, „Sodros“, Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetus“, - po posėdžio antradienį žurnalistams sakė premjeras Andrius Kubilius.

Jis teigė numanantis, kad biudžeto projektui atsidūrus Seime, bus svarstomi pasiūlymai į taupymą įtraukti labiau pasiturinčius mokesčių mokėtojus.

Premjero partijos kolega Seimo narys konservatorius Jurgis Razma siūlo svarstyti prabangos mokesčius, tokius kaip nekilnojamo turto ir automobilių, kad valstybė turėtų lėšų visiškai atstatyti pensijas, kuriuos nuo kitų metų atstatomos tik 50 proc. 

„Nereikia baimintis ieškoti ir papildomų pajamų. Tai priklauso nuo Seimo, ar Seime bus rastas platesnis sutarimas dėl panašių pajamų sugeneravimo“, - pasiūlymą komentavo A.Kubilius, pabrėždamas, kad Seimas dar nė karto nepritarė nekilnojamo turto ar automobilių mokesčiams.

Dėl to, kad Vyriausybė netesi pažado atkurti praėjusių metų pradžioje sumažintas senatvės pensijas, pensininkai šeštadienį su profsąjungomis žada mitinguoti prie Seimo.

Mokesčiai - koalicijos išlikimo klausimas

Gintaras Steponavičius
Tuo tarpu Liberalų sąjūdžio atstovas, švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius tvirtina, kad nauji mokesčiai – koalicijos išlikimo klausimas.

„Mes būsime kategoriškai prieš (...) Remdamiesi tokia logika, mes tuoj norėsime apmokestinti viską, kad juda“, - paklaustas apie galimus naujus prabangos mokesčius sakė G. Steponavičius.

Liberalų ir centro sąjungos lyderis Algis Čaplikas teigia matantis galimybių mažinti išlaidas.

"Yra kitų išlaidų - galima nepirkti automobilių, galima kompiuterinės technikos, galima kai kurių remontų nedaryti. Sprendimas - kartoju - nėra lengvas, tai nėra toks paprastas sprendimas, be abejo, geriau būtų padidinti tais 4 procentais. Tačiau kitos išeities šiandien nelabai randame girdėdami Finansų ministerijos prognozes", - antradienį ryte Lietuvos radijui sakė A.Čaplikas.

"Dėl kitų pasiūlymą - mes ne prieš prabangos mokesčio atsiradimą, bet labai atsargiai vertiname nekilnojamojo turto mokesčio atsiradimą, nes jis iš esmės dar kartą labiausiai apmokestina neturtingai gyvenančius žmones", - teigė A.Čaplikas.

Jis tvirtino, jog pritartų esant galimybei 100 proc. atstatyti sumažintas pensijas.

"Vyriausybė pateiks savo matymą. Jeigu bus galimybė - be abejo, ir mes dėl to nesiginčysime", - kalbėjo Liberalų ir centro sąjungos lyderis.

Prabangos mokestyje mato pensijų didinimą

Donatas Jankauskas
Už pensijų atstatymą ir prabangos mokesčius pasisako ir socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas.

„Galutinius sprendimus priima Seimas, ir jeigu Seimas matys galimybę per prabangos mokestį ar kitais būdais įgyvendinti visą pensijų atstatymą, kaip Seimo narys aš prisidėsiu prie tokių iniciatyvų“, - sakė D. Jankauskas. Anot jo, taupant socialinės apsaugos srityje tik 50 proc. bus atstatomos prieš dvejus metus sumažintos pensijos, daug sutaupyti ministras tikisi glaudžiau bendradarbiaudamas su savivaldybėmis ir „racionaliau“ teikdamas paramą nepasiturintiems. Taip pat siūloma naikinti Vaiko išlaikymo fondą, iš kurio mokami alimentai vaikams, kurių tėvai vengia tai daryti. Milijoną litų ketina sutaupyti pati ministerija, apsikarpiusi visas išlaidas, taip pat ir darbuotojų atlyginimus.

146 mln. litų siūloma mažinti ir švietimo srities išlaidas. Dėl taupymo kitais metais nebus moksleivių dainų šventės, nebus neformalaus popamokinės veiklos krepšelio moksleiviams, bus renovuojama mažiau mokyklų. Aukštojo mokslo finansavimas mažės 3 proc., bus ieškoma būdų kaip 1,5 proc. nemažinti mokinio krepšelio. Anot ministro, dėl to gali mažėti ir mokytojų atlyginimai.

„Geriausia žinia šalia to tiek mokytojams, dėstytojams, kad nedidėja vartojimo – pridėtinės vertės mokestis“, - kalbėjo G. Steponavičius.

Sveikatos srityje išlaidos mažinamos virš 200 mln.litų.

“Aš manau, kad gydymo įstaigos iš esmės nenukentės, žmonės tikrai nenukentės, galiu garantuoti, paslaugų kiekis sutartis liks tas pats. Tačiau gydymo įstaigos turės įvertinti, kaip racionaliai panaudoti gautas lėšas ir kur yra tie taupymo rezervai pačiose įstaigose, ar tai būtų atlyginimų mažinimas personalui, ar tai būtų taupymas kitom išlaidom“, - kalbėjo sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys. Anot jo, ministerija taupys mažindama darbo užmokesčio fondą ministerijoje, bus mažiau lėšų skiriama statyboms.

Patikslintas biudžetas Seimui bus teikiamas antradienį, svarstomas – ketvirtadienį.

Iš viso pagal parengtą biudžėto projektą, kitais metais Vyriausybė ketina 600 mln. litų sutaupyti 4 proc. mažindama valstybės sektoriaus išlaidas, 250 mln. litų - grąžindama tik pusę žadėto pensijų dydžio, dar 150 mln. litų ketinama sutaupyti karpant išlaidas „Sodros“ ir Privalomojo sveikatos draudimo fonduose.

Dėl nepalankios makroekonominės padėties euro zonoje ir pasaulyje Finansų ministerija praėjusią savaitę sumažino kitų metų augimo prognozes beveik dvigubai - iki 2,5 proc., dėl ko turėjo būti koreguojamas ir biudžeto projektas.

A. Kubilius kartu su finansų ministre Ingrida Šimonyte labiau palaikė pridėtinės vertės mokesčio (PVM) didinimą dviem procentiniais punktais iki 23 proc., tačiau tam priešinosi liberalai, siūlydami maždaug 4 proc. mažinti visų sričių išlaidas.

Šiuo metu PVM Lietuvoje yra 21 proc. Dabartinė Vyriausybė jį didino dusyk. Pirmą kartą PVM nuo 18 proc. iki 19 proc. buvo kilstelėtas nuo 2009 m. pradžios. Antrą kartą iki 21 proc. jis pakeltas tų pačių metų rugsėjį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją