Tarnyba skyrė 10 tūkst. litų baudas bendrovėms "Savaitės ekspresas" ir "Respublikos leidiniai", kurių leidiniai išspausdino agentūros WENN informaciją apie Ispanijos mokslininkų 1993 metais atlikto nacionalinio sveikatos tyrimo rezultatus, paskelbtus žurnale "Journal of Epidemiology and Community Health".

Informacijoje, be kita ko, buvo teigiama, kad "tyrimo autoriai nurodė, jog jų rezultatai skiriasi nuo kitų mokslininkų padarytų išvadų, kad sveikiausia gerti vyną ir kad didesnis suvartojamo alkoholio kiekis lemia prastesnę sveikatą". Taip pat teigiama, kad tyrimas parodė, jog alkoholinius gėrimus, tarp jų ir alų bei degtinę, geriantys žmonės būna sveikesni už visiškus abstinentus.

Tabako ir alkoholio kontrolės tarnybos atstovų teigimu, žinutėje pateikiama informacija yra neteisinga ir klaidinanti, nes "Alkoholio kontrolės įstatymas nustato, jog alkoholio produktai yra narkotinio veikimo medžiaga, galinti lemti pripratimą ir priklausomybę nuo jos, daranti žalą žmonių sveikatai".

Bendrovės "Savaitės ekspresas" direktorius Aleksandras Maceina BNS sakė, kad šiuo metu juristai tiria situaciją ir svarstoma galimybė apskųsti šį Tabako ir alkoholio kontrolės tarnybos nutarimą.

"Manome, kad tame straipsnyje nėra jokios reklamos - jame tiesiog perteikiami mokslininkų atlikto tyrimo duomenys", - sakė A.Maceina.

Bendrovės "Respublikos leidiniai" vyriausiojo redaktoriaus pavaduotojas Frederikas Jansonas BNS sakė, kad dėl straipsnio bus bandoma aiškintis teisme.

"Tabako ir alkoholio kontrolės tarnyba elgiasi pagal nustatytą tvarką, tačiau reikia kalbėti apie šalyje veikiančio įstatymo taikymo protingumą. Informacinė žinutė apie alų, manome, nėra reklama", - sakė F.Jansonas.

Anot jo, įstatyme numatomos labai didelės baudos - jau antrą kartą prasižengusiems skiriama 100 tūkst. litų bauda, o trečią - 10 proc. apyvartos.

Lietuvos žurnalistų sąjungos narė, Nepriklausomo spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo ekspertė Audronė Nugaraitė BNS sakė, kad pagal šalyje galiojančius įstatymus tarnyba juridiškai yra teisi.

Tačiau A.Nugaraitė pabrėžė, jog Lietuvoje spausdinamos ir kitos draudžiamo turinio žinutės, kurios dažnai nesulaukia atitinkamos reakcijos.

"Lietuvos spaudoje publikuojami straipsniai apie smurtą, kriminalus, nagrinėjami pornografiniai klubai, todėl atitinkamoms instancijoms reikėtų reaguoti ir į tai", - sakė A.Nugaraitė.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Kęstutis Kuzmickas Valstybinės tabako ir alkoholio kontrolės tarnybos veiksmuose taip pat neįžvelgė nieko bloga ir teigė, kad tarnyba pasielgė teisingai.

Pasak K.Kuzmicko, bet kokią teigiamą informaciją apie alkoholį galima traktuoti kaip jo reklamą, todėl publikuoti tokius straipsnius turėtų būti vengiama.

Tabako ir alkoholio kontrolės tarnybos duomenimis, šių metų rugpjūčio ir rugsėjo mėnesiais 59 subjektams buvo skirtos administracinės baudos ir ekonominės sankcijos, kurių suma 57,33 tūkst. litų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją