Anot kompanijos pranešimo, antradienio popietę buvo nuspręsta atšaukti visus lėktuvų skrydžius, o visiems kompanijos lėktuvams užsienyje liepta kuo greičiau grįžti į Šveicariją.

Ciuricho oro uoste antradienį vyravo chaosas, nes "Swissair" čia jau vidurdienį atšaukė visus skrydžius į Europos oro uostus.

Prieš tai Londono "Heathrow" oro uoste antradienį dėl nesumokėtų oro uosto mokesčių buvo areštuoti du "Swissair" lėktuvai. Tiesa, vienas iš jų po konsultacijų su "Swissair" atstovybe vėl buvo išlaisvintas. Nepatvirtintais duomenimis, Šveicarijos aviakompanija yra skolinga šiam Didžiosios Britanijos oro uostui 300 tūkst. svarų (482 tūkst. 500 eurų).

Dar prieš tai naftos produktų prekybininkai paskelbė parduosiantys "Swissair" kurą tik pagal išankstinį apmokėjimą.

Šiuo metu Šveicarijos "skraidantis nacionalinis pasididžiavimas" yra visiškai priklausomas nuo bankų malonės. Pirmadienį buvo sutarta, kad visą "Swissair" transportavimo oru verslą perims jos 70 proc. dukterinė įmonė "Crossair", kurią, savo ruožtu, perims du didieji Šveicarijos bankai. UBS ir "Credit Suisse Group" (CSG) ketina investuoti iš viso 1,3 mlrd. frankų (880 mln. eurų), kad sukurtų naują Šveicarijos aviakompaniją su tradiciniu pavadinimu "Swissair".

Likusios "Swissair" grupės įmonės antradienį kreipėsi į teismus prašydamos apsaugoti nuo kreditorių reikalavimų.

Anot "Swissair" koncerno vadovo Mario Corti, aviabendrovės akcininkai turi susitaikyti su tuo, jog praras visus savo pinigus. "Swissair Group" pastaruoju metu turėjo 15 mlrd. frankų skolų. Nors bankai paragino valstybę ir kantonus prisidėti 30 proc. prie naujosios bendrovės, valdžia į sandorį nesileido.

Visuotinai manoma, kad "Swissair" nebevykdys savo prievolinių įsipareigojimų. Spalio pabaigoje "Crossair" perims du trečdalius jos oro verslo ir gaus iš bankų dar 500 mln. frankų apyvartinių lėšų. Dėl audringų pastarųjų dienų įvykių darbo neteks daugiau negu 2,6 tūkst. arba per ketvirtis "Swissair" darbuotojų.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją