Tarp Baltijos šalių Lietuvos BVP augimo tempą minimu laikotarpiu lenkė Latvija. Latvijos BVP išaugo 7,7 proc., Estijos - 5,9 proc.

Anksčiau skelbta, kad Lietuvos BVP, apskaičiuotas naudojant ekonometrinius modelius trūkstamiems duomenims įvertinti, sudaro 15 mlrd. 287 mln. litų. Augimo tempas buvo nurodytas toks pat - 7,3 proc.

Statistikos departamento teigimu, antrojo šių metų ketvirčio BVP augimą lėmė visų pagrindinių veiklos rūšių, išskyrus išgaunamosios pramonės ir žemės ūkio, bendrosios pridėtinės vertės augimas. Sparčiausiai, palyginti su 2003 m. balandžio - birželio mėn. laikotarpiu, pridėtinė vertė augo apdirbamosios pramonės (17 proc.), mažmeninės ir didmeninės prekybos (11,8 proc.), žuvininkystės (11 proc.), viešbučių ir restoranų (6,9 proc.), transporto ir ryšių (6,8 proc.) įmonėse. Nuosaikesnis BVP augimas buvo statybos (4,3 proc.), finansinio tarpininkavimo (4,5 proc.), švietimo (4,0 proc.) veiklose.

Antrąjį ketvirtį, palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, vidaus vartojimas sparčiai augo ir toliau. Galutinis vartojimas išaugo 8 proc. Taip pat sparčiai didėjo investicijų pagrindinio kapitalo formavimui apimtis (15 proc.). Panašų augimo tempą pasiekė prekių ir paslaugų importas (14,6 proc.).

Tarp importuotų prekių sparčiai didėjo tarpinio vartojimo ir vartojimo prekių apimtis (atitinkamai veikusiomis kainomis - 27,5 ir 15,2 proc.). Antrąjį ketvirtį spartėjo šalies eksporto augimo tempai (6,6 proc.), o pirmąjį ketvirtį augimas siekė 3,8 proc. Labai išaugo tarpinio vartojimo prekių (30,5 proc.) ir vartojimo prekių (11,3 proc.) eksporto apimtis.

Namų ūkių vartojimo išlaidų apimties augimą (9,2 proc.) lėmė pajamų padidėjimas dėl išaugusio darbo užmokesčio (5 proc.), vidutinės senatvės pensijos (9 proc.). Vis plačiau gyventojai naudojo paskolas vartojimo prekėms ir paslaugoms įsigyti.

Antrąjį šių metų ketvirtį buvo suteikta 216,4 mln. litų vartojimo paskolų, o tai tris kartus daugiau nei praėjusių metų atitinkamu laikotarpiu. Auganti perkamoji galia skatino ne tik vidaus prekių ir paslaugų gamybos, bet ir importo didėjimą.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją