Per pirmąjį šių metų pusmetį, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, investicijų iš trečiųjų šalių padaugėjo beveik du kartus, o daugiausia jų buvo iš Rusijos, rašo dienraštis "Verslo žinios".

Pasak Lietuvos ambasados Rusijoje pirmojo sekretoriaus ekonomikos klausimais Andriaus Kalindros, Rusijos verslininkų, į Lietuvą eksportuojančių ypač žaliavą, domėjimasis mūsų šalimi yra itin suaktyvėjęs.

Anot jo, verslo galimybėmis Lietuvoje domisi tiek patys Rusijos verslininkai, tiek jų konsultantai, o vienas iš jų investavimo objektų gali būti Lietuvoje esančios metalo perdirbimo įmonės.

Kaip pavyzdį A.Kalindra mini Rusijos plieno grupės "Mechel" Kauno metalo dirbinių bendrovės "Nemunas" įsigijimą. Rusai jai parduoda žaliavą, Lietuvoje ją perdirba ir jau lietuviškos kilmės produkciją eksportuoja į ES.

Prognozuojama, kad Rusijoje šiuo metu vykstant administracinėms reformoms, griežtinant kai kurias sąlygas, dalis pasiturinčių vidurinio sluoksnio piliečių savo pinigus investuos į Lietuvos nekilnojamąjį turtą.

Vien pirmąjį šių metų pusmetį Rusija Lietuvoje investavo 307,4 mln. litų ir tai sudarė beveik du trečdalius visų trečiųjų šalių investicijų Lietuvoje.

Pasak Lietuvos komercijos atašė Ukrainoje Kęstučio Masalskio, Lietuva ukrainiečiams patraukli kaip tramplinas į Šiaurės Europą - Skandinaviją, Šiaurės Vokietiją bei Daniją.

Ukrainos investicijos Lietuvoje pirmąjį šių metų pusmetį siekė apie 4 mln. litų.

Narystės ES siekiančios Turkijos investicijos į Lietuvą per pirmąjį šių metų pusmetį siekė 1,4 mln. litų.

"Susidomėjimas milžiniškas. Turkus domina mediena, jos apdirbamoji pramonė, baldai, lengvoji pramonė, poligrafija", - sakė Lietuvos ambasadorius Turkijoje Vytautas Naudužas.

Anot rinkos specialistų, perkelti gamybą į Lietuvą vertėtų ir Skandinavijos šalių įmonėms, nes vien vidutinis darbo užmokestis Lietuvoje bei Skandinavijoje skiriasi daugiau nei dešimt kartų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją