Garsioji N. Veličkienės byla dėl milijoninės skolos bendrovėms „MAYER&CIE AG“ ir „Compagnie Industrielle de Pelleteries C.A.“ krypsta nauja linkme – Vilniaus apygardos prokuratūra aiškinasi, ar šios bendrovės nesuklastojo dokumentų, kurių pagrindu reikalauja sugrąžinti milžiniškus pinigus.

Be to, Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) yra sustabdęs jau įsiteisėjusio sprendimo, kuriuo iš N. Veličkienės užsienio kompanijoms priteista skola ir palūkanos, vykdymą iki kasacinės instancijos sprendimo paskelbimo.

Prašymą pradėti ikiteisminį tyrimą paprašė pati N. Veličkienė. Tiesa, prokurorai net du kartus nusprendė, kad nėra pagrindo atlikti tyrimą, tačiau ikiteisminio tyrimo pareigūnų veiksmus Vilniaus apygardos teismas pripažino kaip neteisėtus.

Pasak N. Veličkienei atstovaujančios advokatės Danutės Puzirauskienės, tik tuomet, kai verslininkė su skundu kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, reikalai pajudėjo į priekį – ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas.

„Kažkada kažkas turės pasakyti, kad karalius nuogas“, – sakė advokatė, pažymėjusi, jog dar bylą nagrinėjant apeliacinės instancijos teisme teisėjų kolegija pažymėjo, kad dalis sąskaitų, kuriomis grindžiami užsienio bendrovių reikalavimai, esą gali būti suklastotos. Dėl to teismas buvo pasiūlęs N. Veličkienei pateikti tai patvirtinančius įrodymus, bet prokurorai esą nesiėmė tirti šio fakto.

N. Veličkienė teigia, kad užsienio bendrovės už prekes sąskaitas išrašė atgaline data – bendrovė „Nijolė ir partneriai“ buvo įregistruota 1999-ųjų rugpjūčio 16-ąją, tačiau nemažai sąskaitų išrašyta dar 1998-aisiais.

Pasak advokatės, svarbiausia yra gauti originalias sąskaitas, tačiau užsienio kompanijos jų nepateikia – esą neturi.

„Mes manome, kad sąskaitos yra suklastotos ir išrašytos atgaline data, prekių N. Veličkienė nėra gavusi, todėl ir neprivalo atsiskaityti“, – teigė D. Puzirauskienė.

Pasak jos, prokurorams pradėjus ikiteisminį tyrimą turėtų būti nustatyta, kaip buvo iš tikrųjų, todėl, kol dar valstybiniai kaltintojai nepateikė savo pozicijos, N. Veličkienė kreipėsi į Vilniaus apygardos teismą, prašydama dėl naujai paaiškėjusių aplinkybių atnaujinti procesą byloje, kurioje iš jos yra priteista milijoninė skola.

Be to, advokatė teismo prašo stabdyti bylą dėl skolos priteisimo, kol nebus priimtas procesinis sprendimas ikiteisminio tyrimo metu. Su tokia pozicija nesutinka užsienio bendrovių atstovai.

N. Veličkienės prašymą dėl proceso atnaujinimo ketvirtadienį išnagrinėjo Vilniaus apygardos teismas. Sprendimą teisėja Dalia Višinskienė žada paskelbti lapkričio 24-ąją.

Tuo tarpu N. Veličkienė žada Vilniaus miesto 1 apylinkės teismui pateikti ieškinį dėl 100 tūkst. Lt neturtinės žalos, patirtos esą neteisėtais prokurorų veiksmais, atlyginimo. Pasak advokatės, prokurorai verslininkei padarė žalos, kai vengė pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimo dokumentų klastojimo.

„N. Veličkienė nesulaukė valstybės pagalbos, kai jai tai buvo reikalinga“, – pažymėjo teisininkė. Pati verslininkė teismo posėdyje nedalyvavo.

DELFI primena, kad teismas iš N. Veličkienės ir jos bendrovės solidariai „Compagnie Industrielle de Pelleteries C.A.“ yra priteisęs 445 tūkst. JAV dolerių skolos bei 76 tūkst. JAV dolerių – palūkanų. Kol bus padengtas įsiskolinimas, bus skaičiuojamos 6 proc. metinės palūkanos.

„MAYER&CIE AG“ kompanijai teismas priteisė 4 mln. 778 tūkst. JAV dolerių skolos bei 600 tūkst. JAV dolerių palūkanų.

Kailių verslu užsiimanti Šveicarijos bendrovė „MAYER&CIE AG“ savo ieškinyje nurodė, kad bendrovės „Nijolė ir partneriai“, „Vobekra“ bei N. Veličkienė neatsiskaitė už 1998–2002 metais aukcionuose įgytus kailius bei jų perdirbimą. Su palūkanomis šveicarai siekė prisiteisti daugiau kaip 6 mln. JAV dolerių.

„Compagnie Industrielle de Pelleteries C.A.“ iš N.Veličkienės ir jos bendrovių teisme prašė priteisti 1 mln. 351 tūkst. litų skolą už nesumokėtą kailių žaliavą. Prancūzai šią skolą buvo padengę Šveicarijos bendrovei. Be to, jie siekė prisiteisti daugiau kaip 500 tūkst. Lt palūkanų.

N. Veličkienė nepripažino jai pareikšto ieškinio. „Lietuva – maža valstybė, todėl kiti pamatę, kad kažkas pradeda dirbti, daugiau sugeba, stengiasi atsikratyti“, – yra sakiusi verslininkė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją