"Verslas lengviau kurs gerai apmokamas darbo vietas, o mažas pajamas gaunančių darbuotojų apsauga nenukentės", - tokio pasiūlymo priežastis spalio pradžioje aiškino ūkio ministras Rimantas Žylius. .

Ūkio ministerija siūlo, kad daugiau kaip 6,5 tūkst. litų mėnesio atlyginimą (neatskaičius mokesčių) gaunantys darbuotojai galėtų su darbdaviais patys susiderėti dėl trumpesnio ar ilgesnio įspėjimo apie sutarties nutraukimą, išeitinės kompensacijos, darbo trukmės, papildomų nemokamų atostogų. Darbdavys tokį darbuotoją galėtų atleisti ir savo valia be svarbių priežasčių.

"Darbo kodeksas vienodai saugo visus darbuotojus: tiek gaunančius 800, tiek 10 tūkst. litų per mėnesį. Tačiau tai, kad darbuotojas sugebėjo susitarti dėl didelio darbo užmokesčio, parodo, kad jis yra konkurencingas darbo rinkoje ir gali derėtis dėl kitų darbo sutarties nuostatų. Todėl Darbo kodekso apsauga derantis dėl darbo sutarties sąlygų jam nėra reikalinga", – sakė R.Žylius.

Tuo tarpu pramonininkai teigiamai vertina siūlymus liberalizuoti darbo rinką, tačiau nesutinka, kad geriausiai apmokami darbuotojai galėtų su darbdaviu tartis patys. Anot LPK viceprezidento Jono Guzavičiaus, tokios galimybės turėtų būti suteikiamos darbuotojams, atrinktiems ne pagal darbo užmokesčio kriterijų.

„Mes iš esmės pritariame Ūkio ministerijai dėl darbo santykių lankstumo didinimo, būtent dalį Darbo kodekso nuostatų perkelti į darbo sutartis, mes tai daliai pritariame. Bet orientuotis, kad esminis kriterijus – atlyginimas, mes manome, kad reikia ieškoti kitų kriterijų, bet jokiu būdu ne tik atlyginimus, kad 6500 ar 7000 litų“, - antradienį žurnalistams sakė J. Guzavičius.

Anot jo, tokie kriterijai galėtų būti taikomas įmonių vadovams arba aukščiausio rango pareigūnams. Savo pasiūlymus pramonininkai žada suformuluoti artimiausiu metu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją