„Šį kartą nėra aišku, koks asmenų skaičius vykdys prekybą po kasos aparatų įvedimo. Dėl šios priežasties ir įvertinant atsakingų institucijų pasiruošimo laiką, sprendimai dėl kasos aparatų kompensavimo bus įmanomi tik po to, kai jie bus realiai įvesti ir naudojami prekybininkų“, – DELFI sakė Finansų ministerijos Viešųjų ryšių skyriaus vyriausioji specialistė Aurelija Juodytė.

Įvesdama kasos aparatus maisto pardavėjams, anot jos, Vyriausybė žinojo tikslų jų skaičių. Tuo metu porą mėnesių prieš įsigaliojant tvarkai jiems buvo teikiamos 100 proc., bet ne didesnės nei 1 tūkst. Lt kompensacijos, vėliau kompensacijos dydis mažėjo iki 85 proc.

Iš viso kompensacijoms buvo numatyta 3 mln. Lt.

Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos garbės pirmininkas Eduardas Šablinskas DELFI tvirtino taip pat nežinąs, kaip bus kompensuojami kasos aparatai.

„Mes dar jokios informacijos nesulaukėme. (...) Jau antrą savaitę laukiame kol būsime pakviesti (diskusijoms – DELFI)“, – sakė jis.

Pasak pašnekovo, kasos aparatai maisto pardavėjams naudos nedavė, todėl nėra prasmės mėtyti pinigus naujiems įrenginiams ir kompensacijos.

Eduardas Šablinskas
Jis korupcine vadina ir Vyriausybės nutarimo nuostatą, kad kasos aparatų galima būtų nenaudoti Valstybinės mokesčių inspekcijos nustatytais atvejais, kai „kasos aparato neįmanoma naudoti dėl objektyvių priežasčių arba jo naudojimas sukeltų akivaizdžiai neproporcingą administracinę naštą.“

„Ateinantys tikrinti turi žinoti aiškias normas, o ne palikti jiems patiems spręsti. Tai yra tikras korupcijos arba šešėlio didinimas“, – kalbėjo E. Šablinskas, pabrėžęs, kad mažuose miesteliuose tai ypač būtų grėsminga.

Asociacija ketina spręsti, kaip reaguoti į Vyriausybės sprendimą nuo gegužės įpareigoti visus dengtų turgaviečių prekeivius dirbti su kasos aparatais.

Vyriausybės priimtame nutarime numatyta, kad visi dengtų turgaviečių pardavėjai su kasos aparatais turės dirbti nuo kitų metų gegužės 1 d.

Kasos aparatus visiems smulkiesiems verslininkams Vyriausybė siekia įvesti kovodama su šešėline ekonomika.

DELFI primena, kad spalio viduryje Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba didžiausiame Lietuvoje Gariūnų turguje sulaikė 60 asmenų, įtariamų mokesčių slėpimu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją