"Lietuva Europos Sąjungoje, Klaipėdos uostas, Laisvoji ekonominė zona ir vietos gyventojų verslumas lėmė "Indorama" sprendimą investuoti Lietuvoje. Tai bus didžiausia tokio tipo gamykla Europoje", - teigė "Orion Global PET" vadovas Anil Choudhry.

"Tai vienas reikšmingiausių pastarųjų metų plyno lauko investicijų projektų Lietuvoje, todėl "Nordea" džiaugiasi galėdama prie jo prisidėti. Tikimės, jog solidžios investicijos pagyvins regiono ekonominį gyvenimą, o įmonė taps pavyzdžiu kitiems potencialiems investuotojams", - pažymėjo "Nordea bank Lietuva" generalinis direktorius Steenas Trondhjemas Nielsenas.

"Nordea" atstovai informavo, kad sindikuota paskola suteikta iki 2012 metų. Vieno banko dalis sindikate didžiausia, kiti du paskolins po lygiai. Tačiau tiksli sindikato struktūra ir paskolos sąlygos neatskleidžiamos.

Planuojama, kad naujojoje įmonėje dirbs 120 žmonių. Tikimasi, kad gamyklos statybos darbai prasidės lapkritį, įmonė gali pradėti veikti kitų metų rudenį. Gamykloje kasmet ketinama pagaminti apie 200 tūkst. tonų PET žaliavos, kurios didžioji dalis bus eksportuojama į Europos Sąjungos šalis.

"Tai bus mūsų naujas tiesioginis konkurentas. Bet jo labai nebijome, nes mūsų statoma analogiška gamykla pradės veikti anksčiau. Jos produkciją naudosime savo poreikiams PET pakuočių gamybos įmonėse Lietuvoje, Čekijoje, Bulgarijoje, Ukrainoje. Jeigu PET žaliavos atliks, parduosime ją laisvojoje rinkoje", - teigė "Nemuno Banga Group" rinkodaros direktorius Gintaras Maželis.

Didžiausia Lietuvos plastikinių PET taros ruošinių ir butelių gamintoja "Nemuno Banga Group" prie Klaipėdos prieigose statomą PET žaliavos gamyklą planuoja paleisti 2005 metų pirmąjį pusmetį. Ji per metus bus pajėgi pagaminti 154 tūkst. tonų PET žaliavos. Iš viso investicijos į "KLAI-PET" gamyklą sieks daugiau nei 300 mln. litų, joje dirbs apie 300 darbuotojų.

"Nemuno Banga Group" Lietuvoje užima apie 60 proc. PET gaminių rinkos, o pagrindinis jos konkurentas bei gana dažnai partneris yra antrasis PET gamintojas "Putokšnis", taip pat užsienio įmonės.

Europoje PET pakuotė sudaro apie trečdalį visos pakuotės, o iš šiuo metu pasaulyje suvartojamų 10 mln. tonų PET gaminių Europai tenka 32 proc., Šiaurės Amerikai - 34 proc., Azijai - 23 proc. Ekspertai prognozuoja, kad PET taros paklausa bei gamyba pasaulyje toliau sparčiai augs.

"Indorama" įkurta 1947 metais Indijoje. Savo veiklą pradėjusi kaip tekstilės įmonė, "Indorama" vėliau tapo vienu didžiausių tarptautinės dirbtinio pluošto rinkos žaidėjų. Spaudos duomenimis, "Indorama" šiuo metu valdo 12 proc. pasaulio plastikinės taros žaliavos rinkos. Grupės padaliniai veikia Indijoje, Tailande ir Indonezijoje.

"Nordea" yra didžiausia finansinių paslaugų bendrovė Šiaurės šalių ir Baltijos regione. Grupės turtas siekia 262 mlrd. eurų.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją