Lietuvos bankas atkreipia dėmesį, kad bankuose darbuotojų skaičius mažėjo kelerius metus iš eilės, tačiau 2011 m. antrąjį ketvirtį jis pradėjo didėti, trečiąjį ūgtelėjo 87 žmonėmis, arba 1,1 procento.

„Verta pažymėti, kad bent jau didieji bankai kitais metais planuoja gerinti veiklos efektyvumą mažindami darbuotojų ir klientų aptarnavimo padalinių skaičių“, – rašoma Lietuvos banko apžvalgoje. Daugiau duomenų jis pateikti negalėjo.

Iš viso spalio 1-ąją komerciniuose Lietuvos bankuose dirbo 8195 darbuotojas.

Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Stasys Kropas sako, kad greičiausiai skirtingo dydžio bankai elgsis skirtingai – mažesni ir toliau ieškos personalo, o didieji plės paslaugų teikimą internetu ir atsisakys dalies darbuotojų.

„Nuotaikos bankuose yra skirtingos. Tie bankai, kurie labai daug susiveržė, ypač mažesnieji, būtinų funkcijų atlikimui jaučia darbuotojų poreikį. Kai kurie jau šiek tiek bando didinti atlyginimus ir vėl pritraukti reikalingus žmones. Aš manau, kad tendencija bus tokia, jog didieji bankai stengsis labiau optimizuoti paslaugas daugiau jų perkeldami į elektroninę erdvę. Matyt, klientams bus daugiau siūloma pigesnių paslaugų elektroninėje erdvėje, mažiau tiesiogiai bendraujant su klientu, kur yra brangiausios paslaugos“, – DELFI komentavo jis.

Pašnekovas nesiėmė vertinti, kiek procentų darbuotojų kitais metais bankai galėtų atleisti.

„Aš tikrai to negaliu pasakyti. Tačiau daugelio šalių bankai kitąmet rengiasi tam tikrai dietai dėl sunkmečio, todėl bus vykdomi struktūriniai patvarkymai ir taupymai. Tai yra ne vietinė, bet daugiau bendaeuropinė tendencija“, – sakė S. Kropas.

Tačiau patys didieji bankai nenoriai pripažįsta turį tokių planų.

Savitarnos punktų tinklą ketinančio plėsti banko „Swedbank“ atstovas spaudai Saulius Abraškevičius DELFI sakė, kad bankas svarsto įvairius variantus.
„Veiklos efektyvumo gerinimas yra aktuali tema visoms verslo šakoms, ir bankai nėra išimtis. Veiklos efektyvumo matavimas atliekamas pasitelkiant įvairius kriterijus. Šiuo metu mūsų bankas svarsto ir vertina įvairias galimas efektyvumo didinimo priemones, šis procesas vyksta nuolatos“, – teigė jis.

„Veiklos efektyvumui bankas nuolatos skiria didelį dėmesį, todėl pokyčiai įvairiuose banko padaliniuose yra niekada nesustojantis procesas, kadangi banko grupės veikla apima labai daug veiklos sričių. Pagal poreikį vieni padaliniai stiprinami naujais darbuotojais, kiti - reorganizuojami, skaidomi ir pan. Visa tai priklauso nuo besikeičiančių aplinkybių rinkoje, poreikio teikti vienas ar kitas paslaugas ir vidinių banko procesų valdymo“, – DELFI komentavo SEB banko atstovas spaudai Arvydas Žilinskas.

Lietuvos banko duomenimis, Lietuvoje veikia devyni komerciniai bankai.

Apie planuojamus darbuotojų atleidimus vienas po kito praneša tarptautiniai bankai. Pavyzdžiui, antras pagal dydį Šveicarijos bankas „Credit Suisse“ planuoja panaikinti dar 1,5 tūkst. iš 50,7 tūkst. darbo vietų.

Tuo metu didžiausias Europos bankas HSBC planuoja iki 2013 m. panaikinti 30 tūkst. darbo vietų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)