Šį mokestį reikia mokėti tik už šalto vandens skaitiklius ir jis yra fiksuotas nepriklausomai nuo suvartojamo vandens kiekio.

„Klausimų būna pačių įvairiausių: kam kokį mokestį mokėti, kokia yra pardavimo kaina. Susidomėjimą sukėlė labai didelį, jei žmonės neprisiskambina nurodytu telefonu, tuomet skambina visais kitais rastais numeriais. Skambučių srautas yra labai didelis“, – DELFI sakė „Vilniaus vandenų“ atstovė spaudai Eglė Rimkutė.

Pasak jos, nežinantys, ar jiems patiems priklauso skaitiklis, turėtų tiesiog palaukti „Vilniaus vandenų“ pranešimo, kur nurodyta mokėtina suma.

Tačiau absoliuti dauguma skaitiklių yra pačių gyventojų nuosavybė – iš maždaug 250 tūkst. skaitiklių 19 tūkst. priklauso „Vilniaus vandenims“.

„Vilniaus vandenims“ priklauso tie skaitikliai, kurie buvo keisti per pastaruosius dešimt metų ir buvo pasirašyta sutartis, kad skaitikliai keičiami už šios įmonės lėšas“, – teigė ji.

Sutrikę gyventojai kreipiasi ir į Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisiją. Jie dažniausiai klausia, kaip reikia sumokėti šį mokestį.

Tuo metu Vilniaus miesto savivaldybės Komunalinio ūkio departamento Energetikos ir statinių skyriaus vedėjas Kęstutis Karosas tvirtino, kad sutrikusių gyventojų skambučių nesulaukiama.

„Neturime kažkokių didelių nesusipratimų. Informacija gyventojams buvo pateikta iš anksto“, – DELFI sakė jis.

Pasiteiravus, ko žmonės gali tikėtis atsiradus papildomai pardavimo kainai, jis atsakė: „Pagal kainodarą išskaidoma kaina ir atskirai nurodoma pardavimo kaina, kurią sudaro įmonės abonentinės tarnybos išlaidos, sąskaitų išsiuntimai, skaitiklių pastatymo, metrologinės patikros, remonto išlaidos. To iki šiol nebuvo. „Vilniaus vandenų“ pareiga yra prižiūrėti ir pakeisti skaitiklius“.

Bijo aferistų

Vilnius buvo vienas iš nedaugelio didžiųjų miestų, kuriame iki šiol tokio mokesčio nebuvo.

Lietuvos metrologijos inspekcija yra nustačiusi, kad Vilniuje metrologinės patikros neturi 95 proc. skaitiklių. Tai nebuvo daroma, nes esą nebuvo kainoje numatyta tam lėšų.

Iš viso bendrovei „Vilniaus vandenys“ gyventojai atsiskaito pagal 252 tūkst. skaitiklių, iš jų 240 tūkst. yra be galiojančios metrologinės patikros.

E. Rimkutė sakė, kad skaitikliai pradėti keisti šiemet, iki metų pabaigos planuojama pakeisti 4 tūkst. skaitiklių. O visus metrologiškai nepatikrintus skaitiklius ketinama pakeisti per ketverius metus.

Pasak jos, šiemet pradėta nuo namų, kuriuose didelis skirtumas tarp namo įvadinio ir butų skaitiklių. Šiuo metu darbai vykdomi ir iki metų pabaigos darbai vyks dalyje Šeškinės namų. Po Naujųjų metų planuojama skaitiklius keisti Pilaitėje, Viršuliškėse, Lazdynuose, Karoliniškėse ir likusioje Šeškinės dalyje.
„Sulaukiame žmonių klausimų, ar tikrai mūsų darbuotojai pas juos atvažiuos keisti skaitiklių, nes gyventojai baiminasi tapti mūsų darbuotojais prisidengusių aferistų aukomis“, – pripažino bendrovės atstovė spaudai.

„Vilniaus vandenys“ prieš atvykdami keisti skaitiklių prieš 5-7 dienas iškabins pranešimus daugiabučio namo skelbimų lentoje.

Apie planuojamus darbus bus informuojama namą administruojanti bendrovė ir visi namo gyventojai. Jiems paštu išsiunčiami informaciniai pranešimai.

Skirtingame banke skirtingai mokėti

Kiekviena įmokas priimanti įstaiga taiko savą tvarką.

Mokant už suteiktas paslaugas banko „Snoras“, Lietuvos pašto, „DnB Nord“ banko, Ūkio banko, Medicinos banko, „Danske Bank“ Lietuvos filiale, „Citadele“ banko, Šiaulių banko Vilniaus filiale, „Nordea Bank Finland“ Lietuvos skyriuje, UAB „Perlo paslaugos“ pardavimo kainą reikia įrašyti atsiskaitymo knygelės 3-oje eilutėje, o mokestį už suvartotą geriamąjį vandenį ir nuotekų tvarkymą įrašykite atsiskaitymo knygelės 7-oje eilutėje.

Kai gyventojas atsiskaito „Swedbank“ banke, turi tai daryti atskiru pavedimu nurodydamas įmokos kodą 1879.

SEB banko skyriuose galima atsiskaityti tik darant įmoką, tačiau šio banko elektroninėje erdvėje už vandenį galima atsiskaityti abiem aukščiau nurodytais būdais – pagal atsiskaitymo knygelę arba įmokos kodą 1879.

„SEB galima atsiskaityti ir pagal atsiskaitymo knygutę ir pagal įmokos kodą. Tuo metu „Swedbank“ tik pagal įmokos kodą. Tačiau šio banko padalinyje galima atsiskaityti su knygute, o SEB negalima. Kai mokama nurodant įmokos kodą, jį nurodžius atsiranda du langeliai, viename reikia įrašyti pardavimo mokestį, kitame – deklaruoti suvartotą vandens kiekį“, – aiškino E. Rimkutė.

Kubinis metras vandens Vilniuje ir jo rajone, Švenčionyse, Šalčininkuose kainuoja 4,37 Lt.

Naujos kainos Vilniuje taikomos mokant už rugsėjį, Švenčionių rajone – už spalį, Vilniaus ir Šalčininkų rajonuose – už lapkritį sunaudotą vandenį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)