Lietuviškos trikotažo įmonės iš verpalų su monodalelėmis gamina specialią aprangą saugančią nuo uodų, ultraveliotelinių spindulių, bakterijų. Ji taip pat gali būti nedeganti, neperpjaunama, išsivalanti dėmes.

Verslininkai neslepia – gaminti tokią, fantastinius filmus primenančią aprangą, pradėjo ne šiaip sau, o sulaukę užsakymų iš jėgos struktūrų. Neįtikėtinas technologijas jiems padėjo sukurti mokslininkai. Rezultatas – atrastos naujos rinkos nešančios nemenką pelną.

Jei anksčiau specialių megztinių užsakymas siekė 100 tūkstančių, dabar jų parduodama už kelis milijonus litų per metus. Ir nors kelerius metus iš eilės žaliavos rekordiškai brango, produkcijos kaina didėjo vos 8 procentais.

„Vilna labai ženkliai pabrango, sakykim apie 50-70 procentų. Žaliava natūrali – 100 procentinė vilna, medvilnė – šiuo metu pasaulinėse rinkose, atrodo, pradeda pigti. Tačiau pats brangumas buvo metų pradžioje, tuomet labai trūko geros kokybiškos, šukuotos medvilnės“, – sako „Garlita“ generalinis direktorius Juozas Martikaitis.

Lietuvos rinkai tiekiantys produkciją gamybininkai sako tendencijos čia taip pat gerėjančios. Įvedus naujausias technologijas ir gamyboje naudojant pieno baltymų, bambuko viskozės, sojos baltymų pluoštus gamybos apimtys išaugo pustrečio karto.

„Šie metai buvo išskirtinai geri, man atrodo, kad tai liečia ne tik mus, o daugelį gamybininkų ir rūbų gamintojų ir ne tik rūbų turbūt. 9 mėnesių rezultatai tikrai gražūs: mes pardavėm 32 procentais produkcijos daugiau negu pernai“, – sakė „Omniteksas“ pirkimų direktorius Vydas Damalakas.

Unikalius gaminius kuriantys Lietuvos verslininkai gerai žinomi ne tik Europos, bet ir Afrikos, Pietų ir Šiaurės Amerikos, deja, ne Lietuvos pirkėjams. Pasak gamintojų iš brangiai kainuojančių žaliavų, todėl ir brangi produkcija, Lietuvoje neturi paklausos.