Jei Kinijos augimas smarkiai sumažėtų, dėl glaudžių prekybos ryšių pirmosios skaudžias pasekmes pajustų tokios šalys, kaip Malaizija, Singapūras, Pietų Korėja, Taivanas ir Honkongas.

Kiltų didesnio masto krizė nei 2008 m. po „Lehman Brothers“ bankroto, jos pasekmės būtų juntamos net ir už Azijos ribų.

Sprendžiant iš naujausio HSBC atlikto Kinijos gamybos sektoriaus tyrimo, kurio išvados buvo paskelbtos pirmadienį, nėra jokių požymių, kad antros pagal dydį pasaulio ekonomikos augimas galėtų sumažėti.

„Bank of America-Merrill Lynch“ ekonomistai įvertino, kad jei Kinijos realaus bendrojo vidaus produkto dydis vienam žmogui sumažėtų 2 procentiniais punktais, skaudžios pasekmės būtų juntamos tik Azijoje.

„Kinijai būtų baisus šokas, neigiamas šalutinis poveikis būtų juntamas už Azijos ribų“, – rašė jie praeitą savaitę pranešime klientams.

Jei bendrasis vidaus produktas sumažėtų 4 procentiniais punktais, pasekmės išplistų į Europos ir Artimųjų Rytų regionus, o augimas sumažėtų tokiose šalyse, kaip Rusija, Kuveitas ir Suomija. Tokiu atveju bendras pasaulinis ekonomikos augimas sumažėtų 0,5 procentinio punkto.

Paskutinį kartą Kinijos ekonomika buvo priartėjusi prie prognozuojamo katastrofiško nuosmukio po „Lehman“ bankroto. Antrąjį 2008 m. ketvirtį metinis augimas sumažėjo iki 6,8 proc. Palyginimui, ankstesnį 2008 m. ketvirtį augimas siekė 9 proc.

Visiškas žlugimas, kurį „Bank of America-Merrill Lynch“ apibūdino kaip ekonomikos augimo sumažėjimą 6 procentiniais bendrojo vidaus produkto vienam gyventojui punktais, pakenktų ir didžiausioms Europos ekonomikoms – Vokietijai, Prancūzijai ir Didžiajai Britanijai, ir net neigiamai atsilieptų JAV augimui. Pasaulinį augimą tai sumažintų 0,8 procentinio punkto.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją