Jų manymu, reitingas gali būti sumažintas dėl valdžios nesugebėjimo įveikti biudžeto deficitą ir augančią valstybės skolą. Tai gali paskatinti "Moody's" arba "Fitch" nuspręsti sumažinti reitingą jau po mėnesio, antras reitingo sumažinimas gali skaudžiai smogti JAV ekonomikai, ir taip pastaruoju metu išgyvenančiai sunkumų.

"Reitingų agentūros jau ne kartą buvo užsiminusios, kad, jeigu Kongresas neparengs ilgalaikio ekonomikos skatinimo plano, šalis gali dar kartą prarasti savo aukščiausiąjį reitingą, ir tai gali nutikti jau greitai, lapkritį ar gruodį", - sakė vienas iš "BofA-Merrill Lynch" analitikų.

Kongreso komitetas, atsakingas už kovos su biudžeto deficitu plano parengimą, lapkričio 23 d. turi pateikti biudžeto deficito sumažinimo strategijos planą.

Planuojama jį sumažinti 1,2 trln. dolerių (3 trln. Lt). Tačiau, kaip teigia ekspertai, tokį tikslą įgyvendinti vargu ar pavyks. Dėl šios nesėkmės tektų mažinti biudžeto išlaidas analogiška suma, o tai JAV ekonomikai smogtų skaudų smūgį.

Kaip jau skelbta, rugpjūtį viena stambiausių reitingų agentūrų "Standard & Poor's" pirmą kartą sumažino Jungtinių Amerikos Valstijų skolinimosi reitingą. Agentūra sumažino ilgalaikį JAV reitingą AAA per vieną laiptelį iki AA+, suteikdama šaliai neigiamą perspektyvą dėl biudžeto deficito problemų.

Anksčiau "Fitch" analitikai skelbė, kad jeigu Komitetas neįveiks savo uždavinio, o JAV ekonomikos augimo rodikliai nepateisins lūkesčių, pirmiausia bus sumažinta šalies reitingo perspektyva iš "stabilios" į "neigiamą", o pats reitingas išliktų ties AAA lygiu.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją