Pasaulio bankas nurodė, kad dėl to paspartėjo ekonominis augimas, atsirado daugiau darbo vietų moterims ir sumažėjo juodosios rinkos dalis. Tačiau ataskaitoje priduriama, jog reformų požiūriu atsilieka daugelis Afrikos valstybių.

Pasaulio banko teigimu, reformas Slovakijoje ir daugelyje kitų Europos šalių skatino viliojanti narystė Europos Sąjungoje (ES). Slovakija, kuri kartu su kitomis devyniomis valstybėmis gegužę įstojo į ES, turėjo suderinti vietines taisykles su ES standartais ir užtikrinti savo įmonių pasirengimą su naryste susijusiai konkurencijai.

Sėkmingiausiai reformas vykdančių šalių dešimtuke po Slovakijos ir Kolumbijos eina Belgija, Suomija, Indija, Lietuva, Norvegija, Lenkija, Portugalija ir Ispanija.

Pasaulio bankas įspėjo, kad reformas atlikti delsiančios šalys rizikuoja atsilikti. Ataskaitos duomenimis, skurdžiosios valstybės pernai įvykdė tik trečdalį su investicijomis susijusių reformų, atliktų turtingesnėse šalyse. Todėl, anot Pasaulio banko, "įmonėms brangiau atsieina atleisti darbuotojus, priversti vykdyti sutartis ar pateikti steigimo paraiškas".

Turtingoje šalyje naują įmonę norinčiam įsteigti verslininkui vidutiniškai prireikia 27 dienų. Tuo tarpu valstybėse, kurios pasižymi mažesnėmis už vidutines pajamomis, tas pats procesas trunka 59 dienas. Kai kuriose šalyse naujos įmonės steigimas gali užtrukti netgi ilgiau nei 100 dienų.

Pasaulio bankas tvirtina, kad pakeitus tvarką skirtumai tampa pastebimi beveik iš karto. Pavyzdžiui, Etiopijoje, kuri supaprastino įmonių steigimo tvarką, 2003-2004 metais naujai užregistruotų įmonių padaugėjo beveik 50 proc. Maroke šis skaičius išaugo 21 proc., o Turkijoje ir Prancūzijoje - 18 proc.

Svarbus yra ne tik laikas, kurį užtrunka įmonės steigimas. Pasaulio banko požiūriu, kuo šis procesas paprastesnis, tuo jis yra pigesnis ir skaidresnis. Be to, taikant paprastą tvarką yra lengviau užtikrinti taisyklių vykdymą bei saugoti darbuotojų ir įmonių teises.

Tuomet įmonės gali skirti daugiau lėšų savo produkcijos tiekimui į rinką, o vyriausybės - sutelkti dėmesį į socialines paslaugas, o ne į neveiksmingų įstatymų įgyvendinimą. Viena iš ataskaitos autorių teigė: "Sunki rinkos priežiūros našta ne tik neapsaugo moterų, jaunimo ir neturtingų asmenų, kuriems lyg ir turėtų tarnauti, bet netgi jiems kenkia".

Pasaulio bankas akcentavo, kad reformų požiūriu atsilieka Afrika. Ataskaitoje rašoma, jog Afrikoje yra 16 iš dvidešimties šalių, kuriose sunkiausia užsiimti verslu. Paskutiniajam penketukui priklauso Kongo Demokratinė Respublika, Angola, Burkina Fasas ir Čadas.

Pasaulio bankas minėjo, kad norint užregistruoti įmonę Čade prireikia 19 atskirų procedūrų. Konge įmonės registravimas užtrunka net 155 dienas, o Angoloje reikia daugiau nei trejų metų norint užsitikrinti priverstinį sutarties vykdymą.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją