R.Limbaugh sklandančius gandus praėjusią savaitę savo klausytojams apibendrino taip: "Už to slypi George'o Soroso pinigai".

G.Soroso atstovas Michaelas Vachonas sakė, kad G.Sorosas "nefinansavo šių protestų nei tiesiogiai, nei netiesiogiai".

"Priešingi tvirtinimai yra tų, kurie nepritaria protestuotojams, bandymas priversti suabejoti šio judėjimo autentiškumu", - pridūrė jis.

Investuotojas G.Sorosas pastaraisiais metais yra pervedęs mažiausiai 3,5 mln. dolerių organizacijai "Tides Center", skirdamas šiuos pinigus konkretiems tikslams. "Tides Center" yra suteikęs dotacijų Kanados antikapitalistų organizacijai "Adbusters", kurios išradinga rinkodaros kampanija praėjusį mėnesį išprovokavo pirmąsias demonstracijas.

M.Vachonas sakė, kad G.Soroso "Open Society Institute" konkrečiai nurodė, kam galima naudoti jo pinigus, ir kad tai nebuvo pinigai, kuriuos "Tides Center" būtų galėjęs naudoti savo nuožiūra, pavyzdžiui, skirti "Adbusters".

"Mūsų dotacijos "Tides" buvo skirtos kitiems tikslams", - pažymėjo jis.

San Fransiske įsikūręs "Tides Center", kuris iš esmės kitų donorų pinigus skirsto liberalioms ne pelno organizacijoms, atsisakė komentuoti.

Tarp kitų "Tides Center" partnerių yra "Ford Foundation" ir "Gates Foundation".

Kaip rodo JAV federalinės vyriausybės mokesčių tarnybos IRS dokumentai ir "Tides Center" pranešimai, "Tides" organizacijai "Adbusters" 2001-2010 metais yra skyręs 185 tūkst. dolerių.

Vankuveryje įsikūrusi "Adbusters" leidžia 120 tūkst. egzempliorių tiražo žurnalą ir garsėja populiarių reklamų parodijomis. Organizacija deklaruoja norinti "pakeisti tai, kaip korporacijos turi rankose galią", ir "nuversti dabartines valdžios struktūras".

Vienas "Adbusters" steigėjų Kalle Lasnas sakė, kad organizaciją 95-iais proc. finansuoja žurnalo prenumeratoriai.

"George'o Soroso idėjos yra gana geros, daugelis jų. Norėčiau, kad jis duotų "Adbusters" pinigų, mums jų labai reikia, - sakė jis. - Jis niekada nedavė mums nė grašio".

"Adbusters" galėjo išprovokuoti judėjimo "Occupy Wall Street" ("Užimk Volstritą") atsiradimą, bet jokiu būdu jo nekontroliuoja.

Judėjimo rengiami protestai tęsiasi jau ketvirtą savaitę ir plinta į miestus visoje Amerikoje. JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama), investicijų korporacijos "BlackRock" vadovas Laurence'as Finkas ir pats G.Sorosas yra tarp veikėjų, išreiškusių simpatiją dideliu nedarbu nusivylusiems protestuotojams.

Suprantamas nusivylimas

Tikimasi, kad šį šeštadienį solidarumo su "Occupy Wall Street" demonstracijos vyks visame pasaulyje.

"Galiu suprasti jų jausmus", - praėjusią savaitę žurnalistams Jungtinėse Tautose (JT) apie "Occupy Wall Street" demonstracijas sakė G.Sorosas. Plačiau komentuoti jis atsisakė.

81 metų G.Sorosas yra septintasis "Forbes" turtingiausiųjų sąraše; jo turtas, kuris vertinamas 22 mlrd. dolerių, pastaraisiais metais smarkiai padidėjo, nes investuotojas sumaniai reagavo į sąmyšį finansų rinkose. Jis pažadėjo atiduoti visą savo turtą: pusę jo, kol uždirba, o likusią dalį - po mirties.

Kaip ir minimi protestuotojai, G.Sorosas nėra 2008 metų finansinės pagalbos bankams ir vyriausybės sprendimo supirkti jų toksinių aktyvų gerbėjas.

Protestuotojai sako, kad 2008-ųjų finansinė pagalba Volstrito bankams sudarė sąlygas gauti didžiulį pelną, o paprasti amerikiečiai kenčia nuo didelio nedarbo ir darbo vietų nesaugumo, ir kad Vašingtonas savo piliečiams beveik nepadeda. Protestuotojai taip pat tvirtina, kad turtingiausi amerikiečiai, kurie sudaro 1 proc. visuomenės, sukaupė didžiulius turtus, nes moka mažesnius mokesčius nei dauguma žmonių.

G.Sorosas 2009 metais vienoje redakcijos skiltyje rašė, kad toksinių aktyvų supirkimas dirbtinai palaikys bankų gyvybę "nemaža mokesčių mokėtojų sąskaita".

Jis ragino B.Obamos, kuris kitais metais sieks perrinkimo, administraciją imtis drąsesnių veiksmų - rekapitalizuoti ar nacionalizuoti tuos bankus ir priversti juos skolinti patraukliomis sąlygomis. Šis patarimas liko neišgirstas.

Vengrų kilmės G.Sorosas rėmė B.Obamos 2008 metų rinkimų kampaniją ir seniai remia liberalias organizacijas - "Open Society Institute", užsienio politikos strateginį centrą "Council on Foreign Relations" ir "Human Rights Watch".

Lėta pradžia

"Adbusters", kuri vykdo tokias kampanijas kaip "Digital Detox Week" ir "Buy Nothing Day", "Occupy Wall Street" idėją iškėlė po to, kai Arabų pavasario protestai nuvertė vyriausybes Egipte, Libijoje ir Tunise, sakė 69 metų K.Lasnas.

"Tai išsirutuliojo iš kolektyvinio naujų idėjų svarstymo sesijų, kurias rengiame "Adbusters", - sakė jis ir pridūrė, kad internete šią idėją pradėjo propaguoti liepos 13 dieną.

"Mus įkvėpė tai, kas įvyko Tunise ir Egipte, ir jautėme, kad Amerika yra pribrendusi tokiam Tahriro momentui, - sakė jis. - Jautėme, kad Amerikoje kaupiasi tikras įniršis, ir pamanėme, kad norėtume sukelti kibirkštį, kuri suteiktų išraišką šiam įniršiui".

"Occupy Wall Street" parėmė ir finansavimo tinklalapis "Kickstarter", kuriame buvo pažadėta daugiau kaip 75 tūkst. dolerių. Skirti pinigų pažadėjo ir kino kūrėjas Michaelas Moore'as.

Protestai rimtai prasidėjo rugsėjo 17 dieną; juos išprovokavo "Adbusters" kampanija su provokuojamu plakatu, kuriame pavaizduota balerina, šokanti ant garsiojo bronzinio buliaus Niujorko finansų rajone, ir protestuotojų su dujokaukėmis minia.

Ta juoda anarchijos spalva apsirengusi ir kovai pasirengusi minia skendi rūke, kuris kelia asociacijas su ašarinėmis dujomis ar gaisrais. Plakate, regis, derinamos seksualumo, smurto, jaudulio ir nuotykių idėjos.

23 metų Robertas Darosas, buvęs dailidė, šį plakatą pamatė vienoje kavinėje Fort Loderdeile, Floridoje. Sprogus Floridos statybų "burbului" jis neteko dailidės darbo, o baro padavėjo darbą metė ir, pasiėmęs tik miegmaišį, išvyko į Niujorką prisidėti prie šio protestų judėjimo.

R.Darosas buvo vienas pirmųjų, rugsėjo 17-ąją atvykusių į Volstritą dalyvauti vadinamojoje užėmimo akcijoje, kai protestuotojai bandė stovyklauti Volstrite. Policija juos nustūmė į Zuccotti (Cukočio) parką - du akrus betono be jokios žolelės netoli kylančio Pasaulio prekybos centro dangoraižio "One World Trade Center".

"Kai buvau dailidė, praradau savo darbą, nes mano projekto finansuotojas buvo areštuotas dėl sukčiavimo", - sakė R.Darosas, "Occupy Wall Street" stovykloje dirbantis padėjėju medikų sektoriuje.

Ši kampanija nuo pat savo miglotų ištakų traukia pasaulio žiniasklaidos dėmesį, net tokiose tolimose vietose kaip Iranas ir Kinija. Tačiau Londono "The Times " ne vienintelis šiuos protestus pavadino "aistringais, bet beprasmiškais".

K.Lasnas su tuo nesutinka ir išvardija konkrečius reikalavimus: mokestis turtingiausiam 1 procentui, mokestis prekybai valiutomis ir mokestis visiems finansiniams sandoriams.

"Toliau bus labai aiškių šio judėjimo pateiktų reikalavimų, - sakė jis. - Tačiau ši pirmoji judėjimo fazė yra netvarkinga, neturi lyderių ir reikalavimų".

"Manau, kad tai įvyko tobulai", - pridūrė jis.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją