Vartotojų pasitikėjimo rodiklio mažėjimą rugsėjo mėn. lėmė blogesnės visų jo sudedamųjų dalių prognozės: daugiau gyventojų prognozavo šalies ekonominės padėties blogėjimą ir bedarbių skaičiaus augimą. Šiek tiek sumažėjo gyventojų, prognozuojančių savo namų ūkio finansinės padėties gerėjimą ir besitikinčių nors kiek sutaupyti per artimiausius 12 mėn.

Rugsėjo mėn., kaip ir rugpjūtį, 9 procentai gyventojų teigė, kad jų namų ūkio finansinė padėtis per praėjusius metus pagerėjo, 39 procentai – kad pablogėjo. Šiek tiek daugiau nei pusė (51 proc.) gyventojų nurodė, kad jų namų ūkio finansinė padėtis per metus nepasikeitė. Vertindami tikėtinus savo šeimos finansinės padėties pokyčius per artimiausius 12 mėn., 15 procentų gyventojų nurodė, kad tikisi pagerėjimo, 26 procentai manė, kad finansinė padėtis pablogės (rugpjūčio mėn. – atitinkamai 17 ir 24 proc.). 55 procentų gyventojų manymu, jų namų ūkio finansinė padėtis per artimiausius metus nesikeis.

Vertindami šalies ekonominę padėtį, 19 procentų gyventojų teigė, kad ekonominė padėtis per praėjusius metus pagerėjo, 41 procentas – kad pablogėjo, 39 procentai – kad nepasikeitė (rugpjūčio mėn. – atitinkamai 18, 44 ir 37 proc.). Rugsėjo mėn. 23 procentai gyventojų tikėjosi, kad šalies ekonominė padėtis per artimiausius 12 mėn. truputį pagerės, 30 procentų prognozavo pablogėjimą, 43 procentai teigė, kad padėtis išliks tokia pati (rugpjūčio mėn. – atitinkamai 25, 27 ir 44 proc.).

Rugsėjo mėn. 18 proc. gyventojų tikėjosi artimiausius 12 mėn. bedarbių skaičių mažėsiant, 43 procentai prognozavo tolesnį bedarbių skaičiaus augimą (rugpjūčio mėn. – atitinkamai 20 ir 41 proc.).

Per metus – 2011 m. rugsėjo mėn., palyginti su 2010 m. rugsėjo mėn., – vartotojų pasitikėjimo rodiklis padidėjo 8 procentiniais punktais. Ypač pasikeitė gyventojų nuomonė apie tikėtiną bedarbių skaičiaus kitimą. Per metus gyventojų, prognozuojančių bedarbių skaičių didėsiant, dalis sumažėjo nuo 59 iki 43 procentų, besitikinčių, kad bedarbių mažės – padaugėjo nuo 13 iki 18 procentų. Gyventojų, prognozuojančių šalies ekonominės padėties blogėjimą, per metus sumažėjo nuo 36 iki 30 procentų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją