Vilniuje su oficialiu darbo vizitu viešintis Izraelio pramonės, prekybos ir darbo ministras Šalomas Simonas ir jį lydinti Izraelio valdžios ir verslo delegacija susitikime su ūkio ministru Rimantu Žyliumi aptarė dvišalės prekybos ir investicijų klausimus, bendradarbiavimo galimybes rizikos kapitalo, mokslinių tyrimų ir inovacijų srityse.

"Lietuvos santykiai su Izraeliu įgauna ne tik politinę, bet ir ekonominę formą. Izraelio rinka yra labai svarbi Lietuvai, todėl jau 2012 metų vasarį Izraelyje pradės dirbti Lietuvos komercijos atašė. Mūsų įmonės turės puikią galimybę pasitikrinti, kuo jos gali būti įdomios Izraelio verslui, sužinoti, kaip pritraukti Izraelio investicijų", - po susitikimo sakė ūkio ministras Rimantas Žylius.

"Esu suinteresuotas rasti praktinių būdų, kaip įgyvendinti ekonominius santykius tarp Izraelio ir Lietuvos. Labiausiai džiaugsiuosi, kai pamatysiu pasirašytus mūsų verslininkų kontraktus ir realius darbų rezultatus", - susitikime sakė Izraelio pramonės, prekybos ir darbo ministras Š. Simonas.

Ketvirtadienį Ūkio ministerijoje taip pat vyksta pirmoji dviejų šalių bendradarbiavimo istorijoje Lietuvos ir Izraelio verslo misija, į kurią atvyko daugiau kaip 15 Izraelio kompanijų atstovai. Verslo misijos metu vyksta B2B susitikimai tarp Lietuvos ir Izraelio verslininkų, pasirašomi trys memorandumai standartizacijos (produktų saugos), eksporto ir pramonės srityse.

Verslo galimybėmis Lietuvoje labiausiai domisi Izraelio informacinių technologijų įmonių atstovai. Verslo misijoje dalyvauja tekstilės, maisto pramonės sektorių, irigacinių (drėkinimo) sistemų, gynybos kompanijų, finansų bendrovių, žemės ūkio įrangos gamintojų atstovai iš Izraelio ir šiose srityse veikiančių Lietuvos įmonių atstovai. Galimais užsakymais iš Izraelio taip pat domisi Lietuvos metalo apdirbimo kompanijos ir plastiko gamintojai.

"Bendradarbiavimas tarp Lietuvos ir Izraelio sukuria didelę paskatą mums toliau dirbti inovacijų srityje. Izraelio ministras, matydamas šioje srityje didžiausią mūsų potencialą, pasiūlė per ateinančius tris mėnesius sukurti darbo grupę iš abiejų šalių atstovų, kuri pradėtų įgyvendinti konkrečius projektus mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros srityje", - sakė R. Žylius.

Taip pat ūkio ministras R. Žylius pakvietė Izraelio ministrą Š. Simoną paskatinti Izraelio rizikos kapitalo fondus šį rudenį dalyvauti Lietuvoje vyksiančiame viešajame konkurse, skirtame atrinkti Rizikos kapitalo fondo valdytoją. Be kita ko, R. Žylius pakvietė Izraelio verslininkus dalyvauti 2012 m. rudenį Lietuvoje vyksiančiame tarptautiniame medicinos ir fizikos mokslų forume "Life Sciences Baltic 2012".

Izraelis ir Lietuva patvirtino turinčios didelių ambicijų didinti prekybos apimtis tarp šalių. Nors Izraelis yra 42-as Lietuvos eksporto partneris ir 48- as importo partneris, statistika rodo, kad pastaruoju metu prekybos apimtys augo.

Lietuvos prekybos balansas su Izraeliu yra teigiamas. 2010 m. eksportas į Izraelį sudarė 53,79 mln. litų ir lyginant su 2009 m. padidėjo 81,7 proc. Praėjusiais metais Lietuvos importas iš Izraelio siekė 25,4 mln. litų ir lyginant su 2009 m. sumažėjo 14,39 proc. Izraelis užima 45 vietą Lietuvos eksporto partnerių sąraše ir yra 46 vietą pagal importo apimtis.

Užsienio reikalų viceministrės Astos Skaisgirytės Liauškienės ir Izraelio pramonės, prekybos ir darbo ministro Š. Simono susitikime aptartos dvišalių ekonominių santykių plėtojimo perspektyvos ir galimi bendradarbiavimo projektai.

"Dvišalių ekonominių ryšių plėtros tendencijos džiugina, tiek investicijų, tiek prekybos apimtys plečiasi, bet jos per mažos valstybėms, turinčioms tiek daug bendrų sąlyčio taškų. Turime teisinę bazę, tačiau to nepakanka. Reikia abiejų pusių pastangų, naujų iniciatyvų", - sakė A.Skaisgirytė Liauškienė.

Taip pat buvo pažymėtas Lietuvos siekis pritraukti Izraelio investicijų į aukštųjų technologijų sektorių, perimti šalies patirtį plėtojant ankstyvos stadijos verslo finansavimo infrastruktūrą, vystyti aktyvesnį bendradarbiavimą mokslinių tyrimų ir inovacijų srityje, kartu įgyvendinti Europos Sąjungos projektus bei iniciatyvas.

Lietuva suinteresuota pritraukti Izraelio investicijas į aukštųjų technologijų sektorių, perimti Izraelio patirtį plėtojant ankstyvos stadijos verslo finansavimo infrastruktūrą, plėtoti bendradarbiavimą mokslinių tyrimų ir inovacijų srityje, bendradarbiauti įgyvendinant ES projektus ir iniciatyvas.

Per vizitą Lietuvoje numatyti Izraelio pramonės, prekybos ir darbo ministro susitikimai su Ministru Pirmininku Andriumi Kubiliumi, Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininku Emanueliu Zingeriu, ūkio ministru Rimantu Žyliumi, energetikos ministru Arvydu Sekmoku, kitais aukšto rango Lietuvos pareigūnais, dalyvavimas Lietuvos ir Izraelio verslo forume.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją