Tokiai ministerijos pasiūlytai derybų pozicijai, kuri bus teikiama Trišalei tarybai, pritarta trečiadienį Vyriausybės pasitarime. Pozicijai dar turi pritarti Vyriausybė posėdyje trečiadienį. Sprendimas galutinai įsigalios, jei jam pritars Trišalė taryba, kurioje, be Vyriausybės, dirba darbdavių ir profesinių sąjungų atstovai.

Anot premjero Andriaus Kubiliaus, MMA siūloma didinti maždaug penkiais procentais, kaip kad prognozuojama turėtų augti vidutinis šalies užmokestis. „Nematome, kodėl MMA didinti daugiau nei didės vidutinis atlyginimas?“, - po Vyriausybės posėdžio trečiadienį žurnalistams sakė Vyriausybės vadovas.

Anot jo, didesnis MMA didinimas būtų našta smulkiajam ir vidutiniam verslui, o visus Vyriausybės pasiūlymus tikimasi Trišalėje taryboje patvirtinti kaip vieną, neskaldomą paketą, kuriame numatyta liberalizuoti darbo santykius, siekti 3 proc. BVP fiskalinio biudžeto ir kt. priemonės.

Nutarimo projekte siūloma nediferencijuoti MMA pagal ūkio šakas, tačiau išnagrinėti galimybę suteikti teisę laikinai taikyti mažesnę MMA (800 litų) labai mažoms įmonėms, kuriose dirba mažiau kaip 10 darbuotojų ir kurių pajamos neviršija 7 mln. litų arba jų balansinio turto vertė neviršija 5 mln. litų.

„Vargu, ar tie pinigai labai pagerins žmogaus gyvenimą (MMA didinimas 50 litų - DELFI), bet vyko labai karštos diskusijos. (...) Tai kompromisinė pozicija su kuria Vyriausybės atstovai eina į Trišalę tarybą“, - žurnalistams sakė socialinių reikalų ir darbo ministras Donatas Jankauskas.

„Jei bus didesnis MMA didinimas, mes deja, prognozuojame didesnį nedarbą ir didesnes socialines problemas“, - skaičiuodamas, kad didesnis MMA pakėlimas atneštų daugiau minusų nei pliusų, apie liberalų poziciją kalbėjo teisingumo ministras Remigijus Šimašius.

Taip pat ketinama patikslinti mažiausiai uždirbančių biudžetinių įstaigų darbuotojų minimalius tarnybinių koeficientų dydžius, užtikrinant, kad jų darbo užmokestis nebūtų mažesnis nei MMA.

Socialinių reikalų ir darbo ministerijos teigimu, sprendimas didinti MMA siūlomas, atsižvelgiant į prognozuojamą 5,5 proc. vidutinio darbo užmokesčio augimą 2012 metais.

Mano, kad tyčiojasi

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas MMA didinimą „į rankas“ kiek daugiau nei trisdešimčia litų vadina pasityčiojimu.

„Džiugu, kad Vyriausybė siūlo didinti, bet toks didinimas tik penkiasdešimt litų yra pasityčiojimas iš dirbančiųjų, pasižiūrėjus į infliaciją ir kiek pakilo maisto kainos... Atskaičius mokesčius kiek daugiau nei trisdešimt litų žmonių neišgelbės“, - DELFI kalbėjo A. Černiauskas. Jo nuomone, nuo sausio MMA turėtų didėti bent iki 1000 litų, kas, pašnekovo nuomone, būtų prieškrizinių pajamų atstatymas atsižvelgiant į infliaciją.

„Tai pajuokavimas, jeigu būtų balandžio pirmoji, suprasčiau. Tokia suma žmogui nieko nesprendžia (...) Man nesuprantama tokia Vyriausybės politika, nes tai dar labiau skatina šešėlinę ekonomiką ir dar labiau skatina žmonių išvažiavimą iš Lietuvos. Pažiūrėkite, visi žmonės jau pasidarė tolerantiški vokeliams ir šešėlinei ekonomikai“, - DELFI sakė Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos atstovė Trišalėje taryboje, Maistininkų sąjungos vadovė Gražina Gruzdienė. Ji taip pat laikosi nuomonės, kad MMA nuo sausio turėtų didėti iki 1000 litų.

Šiuo metu MMA Lietuvoje siekia 800 litų, o atskaičius mokesčius - 670 litų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją