Dviejų barų Gedimino prospekte „Prie Parlamento“ ir „Olounge“ šeimininkas Audrius Janušauskas pasakoja, kad lietuviai ištikimai renkasi į savo rinktinės varžybas ir be rūpesčio užpildo 80 papildomų vietų, kurios buvo paruoštos tikintis užsieniečių svečių, tačiau kitos rungtynės – kuomet Lietuvos krepšininkai nepasirodo, nedomina nieko.

„Kai žaidė ispanai su serbais, tribūnose mačiau tris ispanus, du iš jų sėdėjo pas mane bare, keturis suomius dar turėjome, vakar vokiečių kažkiek, viskas. Nėra turistų, labai mažai jų atvažiavo. (...) Manau, kad čia perdėti lūkesčiai buvo, nes Europoje krepšinis nėra tokia sporto šaka, kur sirgaliai važiuoja paskui, čia tik lietuvaičiai važiuoja paskui rinktinę. (...) Serbų sirgalių praktiškai nėra, yra tik slovėnai ir gruzinai, vokiečių, prancūzų ir ispanų labai nedaug“, - kalba A. Janušauskas. Baras lietuvių sirgaliams nemokamai siūlo išsidažyti veidus, naudotis kita sirgalių atributika, bet po darbų į barą lietuvaičiai neskuba – užtrunka namuose, o į rungtynes renkasi tik apie 20 val.

„Rungtynių laikas – 21 val. barams nėra geras, nes visi žmonės namuose pavalgo, (...) jeigu rytoj į darbą – išgeria po bokalą, daugiausia – du ir važiuoja namo. Pagrindinis patiekalas – kepta duona ar užkandis prie alaus“, - kalba A. Janušauskas. Jis sako, kad apyvarta kilo dvigubai, tiek, kiek ir laukta – bet užsieniečių sirgaliai prie to beveik neprisidėjo.

Rotušės aikštėje įsikūrusios „Amatininkų užeigos“ savininkė Irena Marozienė labai džiaugiasi geru policijos ir savivaldybės darbu, kuris Rotušės aikštėje transliuojamas varžybas leidžia žiūrėti drausmingai ir be didelių incidentų, tačiau ji skaičiuoja, kad krepšinio šventė daugiau užsienio svečių į kavinę neatviliojo.

„Traktuokim, kad užsieniečių neturėjome. Dabar yra keturi gal panašūs į sirgalius lankytojai, bet oras geras, jei jų būtų, būtų daugiau ir kavinėje. Užsieniečių sirgalių nesulaukėme, vienas kitas“, - kalba I. Marozienė. Anot jos, eilinę šiltą vasaros dieną kavinė užsieniečių sulaukia daugiau nei per šį čempionatą, o įtakos apyvartai daugiau turi ne krepšinis, o geras oras ir tiesioginiai skrydžiai į Vilnių.

„Užsienio svečių būna, bet tikrai negausiai. Apsilanko retos pavienės nedidelės sirgalių grupelės, aprodant miestą buvo užsukusi pavalgyti trenerių ir pagalbinio personalo grupė su lietuvių gidu. Tai tiek pas mus tu užsieniečių. Beje, užsieniečiai linkę neišlaidauti. Karštas patiekalas, gėrimo bokalas ir viskas. Pagrindines su krepšinio čempionatu susijusias padidėjusias pajamas sudaro Lietuvos rinktinės sirgaliai užsukantys pas mus pasisotinti ir ypač prieš varžybas“, - DELFI pasakoja restoranų grupės „Fortas“ marketingo vadovas Kęstutis Markevičius.

Lietuvos restoranų ir viešbučių asociacijos valdybos narys Gediminas Balnis reziumuoja, kad lūkesčiai dėl turistų restoranams visiškai nepasiteisino.

„Pradinis skaičius buvo 50 tūkst., tada 30 tūkst., dabar iki 8 tūkstančių nusileido. Skaitliukas prasisuko, bet ar reikia skaičiuoti latvį, kuris atvažiuoja į rungtynes, nusiperka buteliuką mineralinio vandens ir išvažiuoja? Yra ir tokių turistų, bet jie juk nemiega penkias naktis viešbutyje, nevalgo“, - kur prapuolė prognozuoti 8 tūkstančiai užsienio turistų, skaičiuoja G. Balnis. Jo teigimu, lietuviai per visas rungtynes okupavo Vilniaus restoranus, tačiau užsieniečių buvo pasigesta.

„Net neverta traukti į statistiką – maždaug 0,5 proc. visų lankytojų. (...) Lūkesčiai dėl žmonių jau yra visiškai nepasiteisinę“, - kalbėjo G. Balnis. Pasak kurio, aukso laikų neišgyveno ir netoli arenos įsikūrę restoranai, kurie galėjo tikėtis, kad prieš rungtynes sirgaliai užsuks pasistiprinti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją