Šiuo metu Baltarusijos rublio kursas yra fiksuotas ir galioja apribojimai įsigyjant užsienio valiutą.

„Kurso paleidimas nėra gerai, bet jeigu atsiras valiutos, tai bus savotiškas pliusas. Prekės vietinėje rinkoje dar labiau pabrangs. Aišku, bus sunkiau konkuruoti su vietiniais gamintojais, nes pas juos darbo užmokesčiai, energetikos kainos taip greitai nepakils, kaip užaugs mūsų produktų kainos. Daug problemų ten visada buvo ir jos išliks, ar kursas bus paleistas, ar nebus“, – DELFI sakė „Viči“ įmonių grupės vadovas Visvaldas Matijošaitis.

Šis verslininkas ne vienerius metus prekiauja su kaimynine valstybe, tačiau dabartinį bendradarbiavimą vadina labai sunkiu.

„Labai sunkiai (sekasi dirbti – DELFI), labai nedidelį kiekį valiutos gauname nusipirkti. Baltarusijoje egzistuoja dar vienas dalykas – specialus importavimas. Jie seniai yra uždraudę pačiai įmonei įvežti savo prekes, gali įvežti tik per jų valstybines įmones. Jie sumoka mums valiuta, o mes iš jų perkame rubliais. Jie visi užsideda savo komisinį mokestį. Tai yra sudėtinga ir nėra protinga. Kai kurias prekes mes galime patys įvežti, bet didžiąją dalį turime įvežti per jų valstybines įmones, tik jos turi teisę importuoti“, – kalbėjo jis.

Pasak V. Matijošaičio, visi numatomi kurso pokyčiai perkeliami į produktų kainas, todėl Baltarusijoje lietuviški produktai nuolat brangsta.

„Viči“ įmonių grupės vadovas skaičiuoja, kad šiemet pardavimas Baltarusijoje smuko perpus.

Svarbiau, kad leistų atsiskaityti valiuta

Lietuvos pramonininkų konfederacijos Ekonomikos ir finansų departamento direktorius Sigitas Besagirskas DELFI sakė, kad daug kas priklausys nuo to, kaip bus paleistas rublio kursas.

„Klausimas, kaip tas kursas bus paleistas. Ar jis bus paleistas visiškai laisvai ir nebus nustatinėjami kažkokie kursai išskirtinėms grupėms. Aš manau, kad tai paskatins infliaciją, nes šiandien realus kursas yra 10 tūkst. rublių, bet jis ir toliau didės, nes Baltarusijoje rublio stabilumui prielaidų yra labai nedaug. Manau, kad rublis infliuos, bet tada atsiras aiškumas“, – teigė jis.

Anot pramonininkų atstovo, Lietuvos įmonėms kur kas svarbiau yra ne pats valiutos kursas, o draudimas baltarusių bendrovėms su užsienio partneriais atsiskaityti užsienio valiuta.

„Dabar Baltarusijos įmonėms yra uždrausta užsienio valiuta atsiskaitinėti su užsienio partneriais. Jeigu šis apribojimas bus nuimtas, tai nebebūtų taip svarbu, koks tas kursas. Kadangi jis bus nestabilus, tai lietuviai ir kiti eksportuotojai bandys apsidrausti ir sudarinėti kontraktus JAV doleriais ir eurais. Realaus kurso atsispindėjimas mums bus labiau naudingas nei žalingas“, – kalbėjo S. Besagirskas.

Tačiau dėl laisvo rublio kurso labiau nukentėtų gyventojai. Todėl pašnekovas abejoja, ar Baltarusija ims ir visiškai laisvai paleis rublio kursą.

„Žinoma, gyventojams dėl to nebūtų labai gerai, nes santaupos dar labiau nuvertėtų, nes net ir dabartinis rinkos kursas, mano nuomone, yra šiek tiek užaukštintas. Tas atlaisvinimas duotų tam tikrą naudą Baltarusijai, pastiprėtų eksportas, nes jų produkcijos kainos stipriai nukristų. Vien tik kurso atrišimas nepadarant B ir C žingsnių nieko neduotų. Aš bijau, kad tam tikri valiutos pardavimo apribojimai gali išlikti ir toliau, nes politikams būtų labai negražu, jeigu gyventojų santaupos staigiai nuvertėtų“, – sakė jis.

Šiuo metu Lietuvos įmonės užsienio valiutos trūkumo problemą sprendžia įvairiai.

„Vienas iš variantų yra naudotis barteriu. Parduodi prekę baltarusiams, gauni prekę iš kitos Baltarusijos įmonės, o baltarusiai tarpusavyje atsiskaito. Toks variantas nėra labai populiarus, bet tai jau vyksta. Taip pat yra valstybinių įmonių, kurios disponuoja valiuta ir su jomis tariamasi, kad prekių importuotojais taptų jos. Baltarusiai pasakojo, kad kyšininkavimas ir spekuliaciniai procesai yra labai aukštame lygmenyje. Įmonėms yra numatyti planai, kiek jos turi gauti valiutos, taigi jos savo prekes parduoda labai pigiai, kad gautų valiutos, bet būna taip, kad dalis valiutos nusėda įmonės vadovų kišenėse“, – pavyzdžius vardijo jis.

Šiuo metu baltarusiai perka kur kas mažiau lietuviškų prekių, tačiau rinka vis tiek išlieka patraukli.

„Tiek lietuviškos, tiek nelietuviškos produkcijos pirkimas yra stipriai sumažėjęs, bet šalis yra didelė ir yra žmonių, kurie turi pinigų bei perka kokybišką produkciją. Kokioje Zimbabvėje ar Čade yra dalis žmonių, kurie važinėja „Lexus“ ar „Mercedes-Benz“ automobiliais“, – sakė S. Besagirskas.

Prieš savaitę su pramonininkais susitikę Baltarusijos verslininkai pasakojo, kad oficialus Baltarusijos rublio kursas tuo metu buvo 5 tūkst. rublių už 1 dolerį (2,35 Lt), o juodojoje rinkoje – 10 tūkst. rublių (4,3 Lt) , tarpinis kursas, kuriuo turi keisti įmonės, – apie 7 tūkst. (3,7 Lt)

Eis kartu su privatizacija

„DnB Nord“ banko vyriausioji ekonomistė Jekaterina Rojaka mano, kad rublio kurso paleidimo keliaus kartu su privatizacijos banga.

„Tokie pokyčiai būtų į gera Lietuvos ir Baltarusijos bendradarbiavimui. Jie apsaugotų nuo ateities šokų, nes mes matome, kad Baltarusijos Vyriausybės veiksmų nepakanka atlaikyti tam tikriems valiutos kurso svyravimams. Tokios staigios korekcijos, kurios įvyko du kartus, gąsdina ne tik Baltarusijos gyventojus, bet gerokai atbaido ir verslininkus. Šalia šių pokyčių Vyriausybė bus priversta privatizuoti daug objektų arba bent jau dalinai leisti įeiti kapitalui“, – komentavo analitikė.

Šalia valiutos kurso paleidimo, anot jos, Vyriausybė jau yra susitarusi su tam tikromis finansinėmis injekcijomis, kurios turėtų pagerinti įmonių finansinius rodiklius ir atverti rinką.

„Atviras kursas yra vienas geriausių variantų tiek pačiai Baltarusijai, tiek su ja dirbantiems verslininkams. Aš manau, kad kursas neturėtų labai smukti palyginti su esančiu dabar, nes de facto jis yra smukęs daugiau nei 80 proc., kadangi juodojoje rinkoje nupirkti eurą kainuoja maždaug dvigubai daugiau nei nustatytas kursas. Daugelis verslų patiria fantastiškus nuostolius ir tokiomis sąlygomis ilgai dirbti yra neįmanoma“, – teigė ji.

J. Rojaka prognozuoja, kad rublio kursas gali būti paleistas nuo Naujųjų metų.

„Tie keli mėnesiai bus didžiulio nerimo ir augančių kainų mėnesiai, nes Baltarusijoje daugelį metų kainos buvo spaudžiamos iš viršaus ir dabar tam tikras paleidimas kurso, bent jau juodojoje rinkoje, labai smarkiai duoda per kišenę tiek gyventojams, tiek verslininkams, nes smarkiai auga sąnaudos ir neįmanoma realizuoti produkcijos už tokią kainą, kiek ji verta“, – kalbėjo ekonomistė.
Anot J. Rojakos, daugelis įmonių, dirbančių su Baltarusija, ir dabar sudaro sutartis užsienio valiuta. Baltarusijos rubliais atsiskaito tik tos įmonės, kurios dirba šalies viduje. Jos nuomone, labai tikėtina, kad šalia šių pokyčių, leis sutartis šalies viduje sudaryti ne tik nacionaline valiuta.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją